Над 72% от българите биха се включили в споделено пътуване

13.09.2017 | 18:10
по статията работи: econ.bg
Проучването обхваща хора на възраст между 18 и 65 години, при проведени 800 ефективни интервюта в градове с население над 25 000 души
Над 72% от българите биха се включили в споделено пътуване
Снимка: БГНЕС

87,1% от българите сочат сред основните предимства на споделеното пътуване „пестене на средства”, 23,1% сочат сред основните предубеждения към такова пътуване: „опасения за безопасност”. Това показват основните резултати от национално изследване „Нагласи към интелигентното и споделено придвижване”, предаде БГНЕС.

Проучването обхваща хора на възраст между 18 и 65 години, при проведени 800 ефективни интервюта в градове с население над 25 000 души.

Сред другите основни предимства на споделеното пътуване, които са посочили хората, са: 1. намаляване на броя на автомобилите – 56,9%; 2. намаляване на задръстванията – 53,4%; 3. намаляване на вредните емисии – 53,1%.

Сред основни предубеждения към споделеното пътуване, освен опасения за безопасност са: 1. превоз с непознати – 14%; 2. не харесват идеята – 10,4%; 3. зависимост от други хора – 10,4%.

51% от респодентите съобщават, че имат опит със споделено предвижване, 49% от гражданите нямат опит с подобни практики. Склонността към споделено пътуване при българина е доста висока – 72,4% казват, че по-скоро или със сигурност биха се включили в споделено пътуване.

Европейска седмица на мобилността 2017 ще бъде на тема „Чиста, споделена и интелигентна мобилност“ под мотото „Заедно стигаме по-далеч“. Всяка година Европейска седмица на мобилността се фокусира върху определена тема, свързана с устойчивата мобилност.

Зам.-министър на околната среда и водите Атанаска Николова заяви, че идеята на кампанията е да предизвика всеки един от нас да промени нещо в своя начин на живот и то още днес. Например да покани съсед заедно да ползват автомобил, отивайки на работа, или да се предвижва с велосипед, или да повърви пеш. Мотото на кампанията тази година е, че заедно стигаме по-далеч.

„Защото всяка една малка промяна тогава, когато е свързана с промяна в поведението, когато я извършваме всички ние заедно, всъщност допринася за подобряване на качеството на живот и на качеството на градската среда. Заедно с това когато ползваме устойчиви методи и модели за предвижване, всъщност подобряваме качеството на атмосферния въздух, а и нашето здраве”, каза тя.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Лейди София АД Предлага изключително богата гама чорапогащи и чорапи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Резултати | Архив
  • Златна есен
  • Златна есен
  • Златна есен
  • Златна есен
  • Златна есен
Шерлок Холмс и д-р Уотсън се разхождат в градината. Изведнъж Уотсън пропаднал в дълбока яма. -  Ах, драги Уотсън, извинете ме, но забравих да ви предупредя, че излизането ни от Евросъюза, ще...
На този ден 19.01   383 г. – Аркадий е обявен за император на източната Римска империя. 1419 г. – Стогодишна война: Град Руан се предава на английския крал Хенри V и по този начин...