БАН: България няма да бъде засегната от търговската война

10.07.2018 | 10:45
по статията работи: econ.bg
Износът отстъпва лидерството при формирането на БВП
БАН: България няма да бъде засегната от търговската война
Снимка: БГНЕС

Като малка, но отворена икономика, България трябва да следи ситуацията, но според икономистите не може да бъде засегната в голяма степен, защото стокооборотът на страната ни със САЩ е много по-малък от този с Европейския съюз. Около това мнение се обединиха участниците в дискусията за предизвикателствата пред българската външна търговия, организирана от Института за икономически изследвания при БАН.

Политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп за атака на световния търговски ред не може да спечели и до края на годината той ще се откаже от част от идеите си, каза Валентин Василев, бивш министър на търговията и туризма. 

Според Василев натискът на САЩ е насочен най-вече към Китай, който все още не е напълно отворен пазар. Доналд Тръмп не може да спечели обаче търговската война с Канада и Европа, смята Василев. Голяма част от производителите ще излязат от САЩ, много от инвестициите в американските фирми са европейски и от други държави и те също могат да напуснат страната. Той припомни, че по време на Голямата депресия през 30-те години на миналия век САЩ губи такава война. С взаимни отстъпки търговският ред ще бъде възстановен, смята Василев.

Участниците в дискусията очакват да има преговори за разрешаване на споровете, защото иначе има опасност от спад и на глобалната икономика.

Очакванията на експертите са за ръст на БВП на световната икономика от 3,5-3,9% за тази година. Прогнозите за България са ръст на икономиката от 3,6 на сто, но амбициите са да стигнем до ниво 4%, въпреки нарастващия протекционизъм на пазарите, който вече прераства в търговска война. Дигитализацията стана необратим процес и според експертите електронната търговия може да се противопостави успешно на протекционизма. За последните пет години електронната търговия нарасна два пъти, а освен това мобилната търговия вече е 30% от тази електронна търговия.

Износът доскоро беше един от основните фактори на икономическия ръст в България, но напоследък за увеличението на БВП все повече допринасят потреблението и инвестициите. За 2018 година икономистите очакват 10,1 на сто ръст на инвестициите в страната, а през следващите години да има поне 7-10 процента ръст на инвестициите. В България може да дойдат компании, които имат проблеми с протекционизма и търсят ниски разходи за производство, допълниха икономическите експерти.

MD5 CRACKER , SHA1 CRACKER , SHA256 CRACKER ,
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Двама стари приятели се срещат на трамвайна спирка: - Ти ожени ли се? - пита единият. - Да. А ти? - Не. - Ами какво чакаш? - Трамвая...
На този ден 12.01   475 г. – Флавий Василиск става император на Византийската империя. 1528 г. – Густав I е коронован за крал на Швеция. 1884 г. – Съставено е деветото...