Еврокомисията започна ново разследване на "Гугъл", свързано със събирането на данни

02.12.2019 | 16:40
по статията работи: econ.bg
Отговарящите за конкуренцията правоприлагащи регулатори и от двете страни на Атлантическия океан започват да разследват как доминиращите технологични компании използват и остойностяват събираните от тях данни
Еврокомисията започна ново разследване на "Гугъл", свързано със събирането на данни
Снимка: под лиценза на creative commons

Антимонополният регулатор на ЕС потвърди, че е стартирал ново разследване на технологичния гигант "Гугъл" (Google) относно събирането на данни, заявиха от Европейската комисия пред агенция Ройтерс, което означава, че най-популярната интернет търсачка в света ще остане в полезрението на европейските антитръстови власти въпреки наложените през последните години рекордни по размер глоби.

Отговарящите за конкуренцията правоприлагащи регулатори и от двете страни на Атлантическия океан започват да разследват как доминиращите технологични компании използват и остойностяват събираните от тях данни.

Европейската комисия заяви, че нейният атнимонополен регулатори започва да търси информация за това как и защо компанията-майка на "Гугъл" - Alphabet Inc. събира данни, потвърждавайки по този начин информация на Ройтерс от края на предходната работна седмица.

"Комисията изпрати на компанията Aplhabet въпросници като част от предварително проучване на практиките на Google, свързани със събирането и използването на данни. В ход е предварително разследване", посочи в имейл до Ройтерс европейският антитръстов регулатор.

Според този документ разследването на ЕС се фокусира върху данните, свързани с локалните услуги за търсене, онлайн рекламата, онлайн услугите за целенасочена реклама, услугите за вход, уеб браузъри и други.

От "Гугъл" посочиха, че използват постъпващите данни за подобряване на услугите си и че потребителите могат да управляват, изтриват и прехвърлят свои данни по всяко едно време.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 08.04   217 г. – Римският император Каракала е убит от преторианския префект Макрин, който го наследява на трона. 1195 г. – Византийският император Исак II Ангел е...