Лимитите за обезщетения при катастрофи са позор за правната система, обявиха адвокати

08.11.2018 | 09:55
по статията работи: econ.bg
Адвокатите определят текстовете като облагодетелстващи застрахователите и посочват, че засегнатите ще трябва да се задоволяват "с трохи" при тези обезщетения
Лимитите за обезщетения при катастрофи са позор за правната система, обявиха адвокати
Снимка: под лиценза на creative commons

Предлаганите от ГЕРБ лимити при обезщетение на близките на загинал при катастрофа са позор за всяка правна система. Това обявява в своя позиция по предлаганите промени в Кодекса за застраховането Висшият адвокатски съвет. Тя е адресирана до председателя на Народното събрание и до комисията по бюджет и финанси, която днес се очаква да обсъди промените. За тях се разбра през уикенда и те са внесени от председателя на комисията Менда Стоянова. Бойко Борисов като лидер на ГЕРБ разпореди измененията да не се гледат в комисия преди да бъдат подложени на обществено обсъждане.

Адвокатите определят текстовете като облагодетелстващи застрахователите и посочват, че засегнатите ще трябва да се задоволяват "с трохи" при тези обезщетения. В началото на лятото с тълкувателно решения Върховният касационен съд разшири кръга на хората, които могат да претендират за обезщетение при смърт в катастрофа на техен близък. Тогава застрахователите и Комисията за финансов надзор предупредиха, че сумите няма да може да бъдат покривани при настоящите цени на застраховката "Гражданска отговорност".

В позицията се обръща внимание, че предложенията не включват и други случаи на причиняване на смърт като лекарска грешка, умишлено убийство и пр., за които остава в сила общата уредба. Така, според тях, причиняването на смърт на пътя ще е по-евтино за виновния от другите случаи. В допълнение се посочва, че така катастрофата се превръща в причина за особен законодателен подход при формирането на понятието справедливост. "Такава правна техника представлява позор за всяка правна система", пише в позицията.

Тези изменения на практика обезмислят постигната вече в законодателството завишена защита на участниците в движението по пътищата и нарушават текстове от европейското право, посочват още адвокатите.

В позицията си те отговарят и на появили се твърдения за това, че след решението на съда, адвокатски кантори са започнали да се възползват от това с нелоялни практики. Посочват, че няма как това да причини срив в системата на застраховането, нито пък е повод за втора законодателна промяна след правилата за подсъдността. Освен това нямало как предлаганите текстове в Закона за застраховането да решат подобни проблеми.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
При очния лекар... - Прочетете долния ред! - Не мога... - Значи сте късоглед. - Егати, цял живот неграмотен, а сега и кьорав!!!
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...