Седем начина да си купите жилище без ипотечен заем от банка

21.02.2017 | 14:00
по статията работи: econ.bg
Проверка в сайта на БНБ показва, че годишният лихвен процент по новите ипотечните кредити в евро със срок над 10 години за целия банков сектор са значително по-ниски, отколкото в началото на кризата през 2008 г.
Седем начина да си купите жилище без ипотечен заем от банка
Снимка: под лиценза на creative commons

Ако искате нов дом, но не сте спестили достатъчно, не ви се чакат 10 години и нямате богат и щедър роднина или приятел, ипотечният заем е един от най-удобните и отлично регламентирани законово начини да си купите жилище веднага. Избирайте внимателно както банката, така и жилището. 

Не се доверявайте на градски легенди, че лихвите на ипотечните кредити ще скочат главоломно или пък ще стигнат невиждано дъно. Проверка в сайта на БНБ показва, че годишният лихвен процент по новите ипотечните кредити в евро със срок над 10 години за целия банков сектор са значително по-ниски, отколкото в началото на кризата през 2008 г. Това показва, че моментът да се сдобиете със собствено жилище с помощта на кредит, е подходящ. Но има и варианти да минете без банка. 

Ето някои предложения: 

1. Спестени пари Спестили сте достатъчно пари в банката - от заплата, хонорари, рента, закуски. Поздравления, вие сте един от малцината. Решението, което трябва да вземете, е дали да не инвестирате тези спестени пари в нещо, което да ви донесе в бъдеще значително по-висока заплата или доходност, отколкото би била банковата лихва по един ипотечен заем. Това може да стане, ако бъдат вложени в бизнес с добра възвращаемост, в по-високо образование (напр. MBA или докторат в престижен университет), вместо в купуването на жилище в настоящия момент. 

2. Започвате да спестявате сега Ако можете да спестявате в банковата си сметка по 500 лева на месец в продължение на 10 години, при сегашните лихви от около 1% годишно в края на периода ще имате малко над 63 000 лева. Според цените в момента за тези пари ще можете да купите 50 кв. метра на цена около 600 евро на квадрат. Ако имате нужда от жилището сега и не искате да чакате с години, както обичайно се е чакало по времето на комунизма, все пак потърсете банка. 

3. Заем директно от строителя Питайте вашия строител дали го предлага. В някои държави, например в Египет, тази практика е доста разпространена. Но тъй като се предполага, че строителят е специалист в друго, вероятно няма да може да предложи достатъчно изгодни условия. Често обаче самите строители ползват ипотека за издигането на сградата и се договарят с банката а дава преференциални ипотечни кредити за бъдещите купувачи на апартаментите им. 

4. Пробвате се в crowdfunding платформа От английски терминът crowdfunding означава „групово финансиране“. Обичайно се използва от млади предприемачи, които канят всеки, който иска, да даде по колкото може за реализиране на някаква бизнес идея. Можете да го направите като регистрирате желанието си да получите финансиране за жилище, кой колкото може да даде, в платформи като Kickstarter или IndieGoGo.

Просто откривате сметка в банката и чакате парите да потекат. Имайте предвид, че едва ли ще толкова просто. Неотдавна един много по-опитен човек от вас се пробва да стане "Първи демократично създаден български олигарх" в IndieGoGo като предложи идеята да събере напълно прозрачно първия си милион. Дори и с това неустоимо предложение и аз все още съм в логично недоумение на неуспеха на начинанието. 

5. Имате богат чичо, леля, стринка, лелинчо и т.н., които с радост ви заемат нужната сума без да ви начисляват никаква лихва. Джакпот. Без коментар. За да не рискувате с пачки в кеш, в този случай ползвайте банка само при трансферите - от чичото към вас и от вас към продавача. 

6. Има кой да ви купи жилище, банки не са ви нужни Отново поздравления. Рядко се случва. В този случай е важно да сте наясно, че "безплатен обяд няма" и трябва да сте готови да върнете жеста по начин и в срок, който ще удовлетвори вашия благодетел. 

7. Ипотека без банка В квартала ви има едни момчета, те също дават заеми веднага и изглеждат сериозни. Повярвайте, наистина са сериозни, особено когато започнат да събират двуцифрените или трицифрени лихви, които ще се окаже, че им дължите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
Казват ми: - Пътувай, обикаляй света...  - Бате, с тая заплата мога няколко пъти да обиколя Обеля и тва е...
На този ден 20.10   1740 г. – Мария Тереза се възкачва на трона на Австрия. Франция, Прусия, Бавария и Саксония отказват да уважат завещанието на нейния баща Карл VI, император на...