Споделеното финансиране, променя начина по който хората инвестират в имоти

06.08.2017 | 10:50
по статията работи: econ.bg
В среда на повишен интерес, напълно логично се повиши и предлагането на „нестандартни форми“ за инвестиране в имоти, каквито са платформите за „споделено финансиране“
Споделеното финансиране, променя начина по който хората инвестират в имоти
Снимка: под лиценза на creative commons

Дружествата със специална инвестиционна цел, бяха до скоро един от малкото начини, по които инвеститорите можеха да поглеждат към инвестициите в недвижими имоти. В среда на ниски лихви, възстановяване на недвижимите имоти и лошия мениджмънт на дружествата със специална инвестиционна цел обаче, инвеститорите започнаха да търсят друг алтернативен начин към осъществяване на своите инвестиции.

В среда на повишен интерес, напълно логично се повиши и предлагането на „нестандартни форми“ за инвестиране в имоти, каквито са платформите за „споделено финансиране“.

Посредством своите приложения, този род платформи, дават възможност на инвеститорите за един нов начин да насочват средствата си към пазара, дори и при липса на достатъчен по обем средства, за да купят имот.

Един такъв стартап е базираният в Оуклънд, САЩ, RoofStock. Стартапът, набра нови 20 милиона капитал в последния си рунд за набиране на средства.

Основана през 2015-та година, от мениджърите на недвижими имоти – Гари Бейсли и Грегър Уотсън, приложението се радва на сериозен интерес.

Бейсли е бил вицепрезидент на дружеството със специална инвестиционна цел Starwood Waypoint Residential Trust и президент на ZipRealty, докато Уотсън е бил партньор в McKinley Partners и по-късно основал собствена компания 643 Capital Management, с инвестиционен портфейл от близо 1 милиард долара, насочен основно към еднофамилни къщи.

Roofstock е пазарна платформа, на която се осъществяват транзакции и инвестиции в имоти. Тя съдейства за намаляване на разходите на купувачите и продавачите, едва до малка част от това, което имотните брокери таксуват.

В допълнение, платформата позволява бърз, лесен и удобен достъп до голям брой имоти, като свързва потенциалните заинтересовани страни и намалява необходимото време за осъществяване на сделка.

„Вярваме, че всеки инвеститор има правото да инвестира в недвижими имоти и Roofstock се фокусира върху това да направи процеса достъпен за всички – малки и големи инвеститори. В допълнение, платформата ни цели още да премахне бариерите за всички, дори и за по-неопитните инвеститори“, коментира Бейсли.

„Като пазарно място, където се срещат заинтересованите страни, Roofstock не притежава имотите, предлагани на сайта. Ние предоставяме информация за имотите, доклади от инспекциите им, прогнозни оценки и друга важна информация за вземане на решение, преди да се направи покупката, а не след това, както е честата практика“, коментира Уотсън.

На този етап Roofstock не гарантира доходност за инвеститорите, вместо това им предоставяме инструмент за лесна оценка на потенциалната им възвръщаемост, при вземане в предвид на много и разнообразни сценарии, коментира още Уотсън.

Предвид на факта, че имотите предлагани на платформата вече са с наематели, това носи допълнителен комфорт за инвеститорите, налице е по-голяма възможност инвеститорите да имат визия за потенциалния си доход. В допълнение, платформата предлага и селективни гаранции за доход от наеми, което позволява на част от инвеститорите допълнително да намалят инвестиционните рискове.

Платформата предлага освен пълна собственост върху продаваните имоти, също така и частична собственост, в кошница от домове. Тя също така предлага услугата 30-дневно връщане на парите, ако купувачите не са доволни от закупените имоти, нещо което е уникално, като услуга.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Златна есен
  • Златна есен
  • Златна есен
  • Златна есен
  • Златна есен
Въпрос към Радио Ереван: - Какво би трябвало да се промени, за да могат българските пътища да отговарят на стандартите на Европейския Съюз? - Стандартите на Европейския Съюз...
На този ден 17.11   284 г. – Диоклециан е обявен за римски император от войниците си. 1558 г. – След смъртта на кралица Мария Тюдор на английския трон застава Елизабет I. 1800 г....