Строителството и промишленото производство се забавят през юни

08.08.2019 | 12:40
по статията работи: econ.bg
Индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" се понижава през юни с 0,5% спрямо май, когато се сви с 1,0%, като и това представлява спад за четвърти пореден месец
Строителството и промишленото производство се забавят през юни
Снимка: под лиценза на creative commons

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, се понижава през юни с 1,9% спрямо май, когато се сви с 0,4%, като това представлява отслабване на производството за четвърти пореден месец, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

На годишна база календарно изгладеният индекс на промишленото производство се сви с 3,6% след повишение с 0,9% през месец май. Това е първо понижаване на производството спрямо година по-рано от декември 2018 година и най-голям спад от средата на 2013 година.

През юни намаление с 12,5% спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост, с 1,3% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ и с 1,2% в преработващата промишленост. Спрямо юни 2018 година добивната промишленост се свива с цели 20,0%, преработващата промишленост  - с 1,7% и производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4,6 на сто.

В същото време индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" се понижава през юни с 0,5% спрямо май, когато се сви с 1,0%, като и това представлява спад за четвърти пореден месец. Продукцията от гражданското и инженерното строителство се понижава през юни с 1,4%, докато сградното строителство нараства със скромните 0,2 на сто.

На годишна строителната продукция растежът на строителството през юни се забавя до 1,5% от 2,9% през май, отбелязвайки най-слабо повишение от януари насам, като сградното строителство нараства с 5,8% спрямо юни 2018 година, при спад с 4,1% на гражданското и инженерното строителство.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 04.04   1581 г. – След околосветско плаване Франсис Дрейк е обявен в Лондон за рицар. 1818 г. – Конгресът на САЩ приема Националното знаме на САЩ, което има 13 бели и...