АЕЦ "Козлодуй" е получавала дефектни руски части?

24.02.2012 | 09:53
по статията работи: Петър Чернев
Елементите, за които има подозрения, са тръбни дъски и подгреватели за високо напрежение
АЕЦ "Козлодуй" е получавала дефектни руски части?
Снимка: Булфото

АЕЦ "Козлодуй" може да е получавала отново дефектни части от Русия заради крупна измама, стана ясно от съобщение на руската агенция Росбалт. Случаят се разследва от руските спецслужби.

Елементите, за които има подозрения, са тръбни дъски и подгреватели за високо напрежение, които са били изработени от некачествен метал. Според източници на Росбалт дефектните части са изработвани от дружеството "Атом - Индустрия”, което е подизпълнител на машиностроителния завод "ЗиО - Подолск”. Те са били предназначени за Русия, Иран и България. Шефът по снабдяването на "ЗиО-Подолск” Сергей Шутов, който си е "затварял очите” за дефектите, срещу което е получавал пари, е задържан, пише в електронното си издание вестник "Труд".

Доставчик от българска страна е фирмата "Атомтоплопроект”, чийто шеф е руснакът Михаил Батищев. Първата партида  е доставена през 2010 г., а втората - през миналата година. От АЕЦ "Козлодуй" обясниха, че от години работят без проблем с дружеството.

"Неприятна информация. Искрено се надявам да не е вярна",  коментира шефът на централата Александър Николов. Той допълни, че дори да се окаже вярно, това няма да застраши работата. Ако съоръженията бъдат изключени, това ще се отрази единствено на ефективността на турбините на блоковете. От думите на Николов в ефира на БНТ стана ясно, че въпросните части са монтирани в блокове V и VI. Той допълни, че целта на частите е да подобри работата на турбините.

През 2010 г. в "Козлодуй” откриха опасни защитни тръби и на двата реактора, доставени от руската "Хидропрес”. Тогава причината беше фабричен дефект.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...