Анкара още не е дала разрешение за "Турски поток" на сушата

20.02.2018 | 17:15
по статията работи: econ.bg
Това засилва опасенията, че сроковете за поскъпналия неотдавна до 7 млрд. евро газопровод няма да бъдат спазени, както и че той може да не се реализира според първоначалния замисъл
Анкара още не е дала разрешение за "Турски поток" на сушата
Снимка: БГНЕС

"Газпром" твърди, че в края на 2019 г. ще заработи първата тръба на газопровода "Турски поток", но Анкара още не е издала разрешително за участъка на сушата, съобщи ексклузивно "Ройтерс", цитирайки от Москва три източника, запознати с реализирането на проекта.

Това засилва опасенията, че сроковете за поскъпналия неотдавна до 7 млрд. евро газопровод няма да бъдат спазени, както и че той може да не се реализира според първоначалния замисъл. Една от целите е Русия да се снабди с южна алтернатива (северната е "Северен поток 2" - бел.ред.) на преноса през Украйна към Европа, за който договорите с Киев изтичат през 2019 г.

"Няма разрешение от Турция и това пречи за строителството на втората тръба към Европа", казва единият от източниците. Анкара позволи подводното изграждане на две тръби и те покриват над половината трасе в Черно море. Но на сушата втората има смисъл да продължи само ако изрично е заявен интерес към горивото от държавите в района и писмено Европейската комисия подкрепя проекта.

Турция е вторият по големина след Германия външен клиент на "Газпром" и друг от източниците на "Ройтерс" казва, че бавенето може да е свързано с преговорите с държавната "Боташ" (Botas), искаща още понижаване на цените от руснаците. Двете компании още не са регистрирали съвместното дружество за сухопътния участък, на което да бъде издадено разрешението, допълва третият източник.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...