Антимонополната комисия започва анализ на пазара на горива

06.11.2018 | 13:30
по статията работи: econ.bg
В прессъобщението се подчертава, че КЗК намира за необходимо да бъде извършен детайлен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на автомобилни горива у нас в контекста на цените на петрола в международен аспект
Антимонополната комисия започва анализ на пазара на горива
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви днес, че започва проучване на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво след публикации в медиите за повсеместно увеличаване на цената. Това става на фона на започналите преди около две седмици протести срещу високите цени на горивата, повечето от тях през уикенда, в различни градове на България.

В прессъобщението се подчертава, че КЗК намира за необходимо да бъде извършен детайлен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на автомобилни горива у нас в контекста на цените на петрола в международен аспект, както и спазването на принципите, валидни за общия европейски пазар.

Комисията призовава обществеността за активно съдействие за предоставяне на всякаква информация и данни за състоянието на конкурентната среда в сектора.

КЗК посочва в съобщението, че започва анализа след серия публикации в медиите за повсеместно увеличаване на цената на автомобилните горива за крайни потребители в редица градове на България, както и получен сигнал в Комисията, че цената на горивото на бензиностанция в гр. Велико Търново е съществено по-висока от тази на другите бензиностанции от същата верига в останалата част на страната.

При проучване на съдържанието на голяма част от съобщенията в медиите се установи, че увеличението се наблюдава в градовете Пазарджик, Пловдив, Хасково, Бургас и в част от градовете в Северна и Северозападна България – Враца, Видин, Монтана, Велико Търново и др. – и че съществуват големи различия в цените на бензиностанции от една и съща верига в отделните региони и дори в зависимост от разположението на обекта, посочва КЗК.

„Вижда се, че има повсеместно увеличение на цените, като в различни краища на България цената е различна. Тук в Бургас аз живея на 10 км от града, минавам покрай три бензиностанции на една и съща верига, през разстояние километър-два са, и има разлика в цените 1-2 или 3 стотинки“, коментира Росинка Бъчварова от протестиращите в Бургас.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Американката: - Oh, my God! Българката: - А, не ми говори, моят и той е една гад...
На този ден 03.11   1493 г. – По време на второто си плаване до Америка Христофор Колумб открива остров Доминика. 1839 г. – В Цариград е провъзгласен "Гюлханският...