Антоанета Василева: Факултет "Международна икономика и политика" на УНСС се утвърждава като модерен център за балкански изследвания

18.03.2014 | 16:28
по статията работи: Десислава Маданска
Единият от аспектите е издаване на обзор за икономическото развитие
Антоанета Василева: Факултет "Международна икономика и политика" на УНСС се утвърждава като модерен център за балкански изследвания
Снимка: Thinkstock/Guliver

Факултет „Международна икономика и политика“ на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) се утвърждава като модерен център за балкански изследвания. Това заяви проф. Антоанета Василева, декан на факултет „Международна икономика и политика“ в УНСС на конференция „Балканите в XXI век – българският поглед“, която се състоя във висшето учебно заведение.

Тя обясни, че във факултета има традиции в изследване на проблемите на Балканския регион. В него работят много учени балканисти както в областта на политическите науки, в областта на международните отношения, така и в международните икономически отношения.

„В този смисъл от една страна виждам нашия факултет като притегателен център за обучение на магистри и докторанти от съседните страни и от друга – превръщането му в център за балкански изследвания“, заяви Антоанета Василева.

Самата конференция „Балканите в XXI век – българският поглед“ е организирана с участието на Българското дипломатическо дружество, Национална асоциация за международни отношения, Студентската асоциация за изследване на международните отношения.

„Високо ценя усилията на всички организатори и съорганизатори на конференцията „Балканите в XXI век – българският поглед“ да внесат нещо ново и положително в изследванията на процесите в Югоизточна Европа по начин, който мотивира всички студенти да проявяват интерес към тази проблематика и да се изграждат като специалисти в областта на международните политически и икономически отношения“, подчерта проф. Антоанета Василева.

По думите й могат да бъдат привлечени и други колеги, които ще работят както по изследователски програми, така и по съвместни проекти.

Всичко това все още е на първоначален етап, но една от възможните цели е изследване на международната конкурентоспособност на региона.

„Сега в международните икономически отношения се говори не само за конкурентоспособност на държави, но и на региони. Това е единият аспект. Друг аспект би могъл да е издаването на някакъв обзор за икономическо развитие или барометър за социално-икономическото развитие на балканските страни. Представям си го като провеждане на регулярни срещи, конференции, издаване на информационен източник и защо не и център за обучение на докторанти и магистри“, заяви проф. Василева.

Според нея процесите в нашия регион ни подсказват да се мобилизират всички наши ресурси и да се помогне България да се утвърди като конструктивен фактор в развитието им.

Оцени статията:
5.00/66
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Между две жени: - За месец във фитнеса харча 300 лева на месец. - Защо толкова много? - Барът е скъп...
На този ден 13.02   1633 г. – Галилео Галилей пристига в Рим за своя процес пред Инквизицията. 1689 г. – Уилям III е провъзгласен за крал на Англия. 1777 г. – Арестуван е...