Антоанета Василева: Факултет "Международна икономика и политика" на УНСС се утвърждава като модерен център за балкански изследвания

18.03.2014 | 16:28
по статията работи: Десислава Маданска
Единият от аспектите е издаване на обзор за икономическото развитие
Антоанета Василева: Факултет "Международна икономика и политика" на УНСС се утвърждава като модерен център за балкански изследвания
Снимка: Thinkstock/Guliver

Факултет „Международна икономика и политика“ на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) се утвърждава като модерен център за балкански изследвания. Това заяви проф. Антоанета Василева, декан на факултет „Международна икономика и политика“ в УНСС на конференция „Балканите в XXI век – българският поглед“, която се състоя във висшето учебно заведение.

Тя обясни, че във факултета има традиции в изследване на проблемите на Балканския регион. В него работят много учени балканисти както в областта на политическите науки, в областта на международните отношения, така и в международните икономически отношения.

„В този смисъл от една страна виждам нашия факултет като притегателен център за обучение на магистри и докторанти от съседните страни и от друга – превръщането му в център за балкански изследвания“, заяви Антоанета Василева.

Самата конференция „Балканите в XXI век – българският поглед“ е организирана с участието на Българското дипломатическо дружество, Национална асоциация за международни отношения, Студентската асоциация за изследване на международните отношения.

„Високо ценя усилията на всички организатори и съорганизатори на конференцията „Балканите в XXI век – българският поглед“ да внесат нещо ново и положително в изследванията на процесите в Югоизточна Европа по начин, който мотивира всички студенти да проявяват интерес към тази проблематика и да се изграждат като специалисти в областта на международните политически и икономически отношения“, подчерта проф. Антоанета Василева.

По думите й могат да бъдат привлечени и други колеги, които ще работят както по изследователски програми, така и по съвместни проекти.

Всичко това все още е на първоначален етап, но една от възможните цели е изследване на международната конкурентоспособност на региона.

„Сега в международните икономически отношения се говори не само за конкурентоспособност на държави, но и на региони. Това е единият аспект. Друг аспект би могъл да е издаването на някакъв обзор за икономическо развитие или барометър за социално-икономическото развитие на балканските страни. Представям си го като провеждане на регулярни срещи, конференции, издаване на информационен източник и защо не и център за обучение на докторанти и магистри“, заяви проф. Василева.

Според нея процесите в нашия регион ни подсказват да се мобилизират всички наши ресурси и да се помогне България да се утвърди като конструктивен фактор в развитието им.

Оцени статията:
5.00/66
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
БДЖ с нова промоция - повече минути за същите пари... Интервю за машинисти в БДЖ. Кандидатът: - Много ви моля да ме извините за закъснението... - Нает сте!!! След като днес един локомотив на БДЖ...
На този ден 18.06   1429 г. – Френските сили под командването на Жана д'Арк разгромяват основната английска армия в Битката при Пате – тази победа обръща хода на Стогодишната...