БВП догони нивото от 1989 година

29.11.2004 | 08:14
по статията работи: econ.bg
Спестяванията на населението ще се увеличат, прогнозира агенция


БВП на глава от населението ще бъде 96.2% от равнището си през 1989 г. след една година, съобщи изп. директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози Румен Борисов. Предприсъединителната програма на България 2004-2007 бе представена в петък пред 20 неправителствени организации на дискусионен форум, организиран от Министерството на финансите. Според Борисов обаче населението в момента е по-малобройно, отколкото тогава, така че това ниво вече е надминато. По време на 15-годишния преход най-бедни сме били през 1997 г., когато БВП е бил едва 68.2% от равнището му по Живково време.

За първото полугодие агенцията отчита 0.17% инфлация. Предвижданията са до края на годината  тя да е 3.65%, а средногодишно - над 6%. Увеличението на цените на горивата и енергоносителите ще е 5.9%, а на автомобилните горива - 10.3%. За 2005 г. прогнозата за инфлацията е 3.5 в края на годината и 3.42% средногодишно. Основните рискове в развитието на икономиката са свързани с дефицита по текущата сметка на платежния баланс и с ръста на кредитирането. За първото полугодие дефицитът по текущата сметка е намалял, но все още е съществен, каза Борисов. Според него ръстът на потребителските стоки е 30%, но като дял е сравнително малък в търговския баланс. С 35% са нараснали частните парични трансфери на българи, работещи в чужбина, за първото полугодие и са 360 млн. EUR. Делът на кредитите към нефинансовите институции е достигнал 30% от БВП при 22% от юни 2003 г. Жилищните и ипотечните кредити са се удвоили за последната година. Агенцията очаква населението да увеличи спестяванията си и през следващата година, като главната причина ще е ръстът на лихвите по дългосрочните депозити, резултат от конкуренцията между банките.

Предприсъединителната програма и Националният план за развитие /НПР/ трябва да бъдат територията, върху която да тече политическият дебат за България, посочи съпредседателят на Центъра за икономическо развитие Александър Божков. Според него е очевидно, че мястото на този дебат не е в парламента, защото по дефиниция депутатите са некомпетентни, те не са избрани като експерти, а като народни представители. /в-к Пари

ECON.BG

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...