БДЖ участва в инициатива на ЕK за безплатен билет за пътуване из Европа на младежи на 18 г.

12.06.2018 | 17:15
по статията работи: econ.bg
Обиколка на Стария континент с влак ще получат като подарък около 15 000 млади хора от държавите-членки на Европейския съюз
БДЖ участва в инициатива на ЕK за безплатен билет за пътуване из Европа на младежи на 18 г.
Снимка: БГНЕС

Като член на мрежата на Interrail*, „БДЖ–Пътнически превози“ ЕООД участва в инициатива на Европейската комисия  за предоставяне на безплатен билет за пътуване из Европа на младежи, навършили 18 години. 

Обиколка на Стария континент с влак ще получат като подарък около 15 000 млади хора от държавите-членки на Европейския съюз. Кампанията за предоставяне на безплатно пътуване е наречена „Открий Европа” (Discover EU), а ЕК осигурява бюджета за заплащане на жп пътешествията.  

Целта на инициативата е да се даде възможност на младежите да опознаят европейския континент, да се докоснат до неговите различни ценности и култури, като наред с това се срещат с техни връстници от различните страни-членки. „Открий Европа” създава равни възможности, като предоставя средства за мобилност на всички млади хора, независимо от доходите им, засилва европейската интеграция и е начин за пътуване, щадящо околната среда. Бюджетът на пилотния проект Discover EU за 2018 г. е на стойност 12 млн. евро. 

Бъдещите пътешественици ще бъдат избрани чрез открит конкурс измежду всички граждани на ЕС, родени в периода 2 юли 1999 г. - 1 юли 2000 г. Късметлиите ще получат билет за пътуване, който ще им даде възможност да пътешестват из Европа от 1 до 30 дни включително. Избраните ще могат да посетят между една и четири чуждестранни дестинации в рамките на ЕС. 

Младите хора, желаещи да участват в инициативата, ще могат да кандидатстват чрез Европейския младежки портал на Европейската комисия от днес (12-и юни) до 26-и юни. 

https://europa.eu/youth/discovereu_bg 

Одобрените кандидати ще могат да започнат своето пътуване в периода 9 юли - 30 септември 2018 г. 

Участие в инициативата „Открий Европа” вече са заявили над 30 железопътни компании, опериращи на Стария континент.

Interrail* - Стартирал през 1972 г. като европейски билет за влак за младежи, билетът Interrail сега е достъпен за всички възрасти и важи за пътуване в/през 30 различни страни в Европа. Младите хора на възраст от 12 до 27 години представляват най-голямата група пътници сред ползващите билет Interrail. През 2017 г. са издадени над 280 000 билета на европейски граждани, като най-популярните дестинации за пътниците на Interrail са Виена, Хамбург, Берлин, Прага и Будапеща.  

Идеята за безплатни жп младежки пътувания принадлежи на германците Винсънт-Имануел Хер, Мартин Шпеер и австрийския писател Роберт Менасе. Те я лансират за първи път през 2014 г. Впоследствие я обсъждат с представители на Европарламента и Еврокомисията и организират петиция за реализирането на проекта. Европейските политици го подкрепят и днес той вече е факт. 

MD5 CRACKER , SHA1 CRACKER , SHA256 CRACKER ,
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Мъж в зоомагазин: - Имате ли нещо… каквото и да е, само да е говорещо? - Да, говореща стоножка. Купил я, завел я вкъщи, нахранил я и я попитал: - Да се разходим? Мълчание. - Кажи! Да или...
На този ден 14.02   1130 г. – Инокентий II е провъзгласен за римски папа. 1779 г. – Джеймс Кук е убит от туземците на остров Хаваи. 1807 г. – При пожар на английския кораб...