БСК: Бюджетът е на плюс заради надвзетия и задържан ДДС

09.07.2012 | 15:20
по статията работи: Александър Димитров
От организацията поискаха отмяна на солидарната отговорност
БСК: Бюджетът е на плюс заради надвзетия и задържан ДДС

Отмяна на солидарната отговорност на всеки доставчик за дължим и невнесен данък от друго лице, ползвало данъчен кредит, внимателно изброяване на условията за реалност на доставките и облекчен ред за разкриване на банковата тайна пред Националната агенция по приходите (НАП). Това са част от множеството предложения, които бизнесът отправи към администрацията по време на днешната пресконференция на Българската стопанска камара (БСК).

Участниците в събитието наблегнаха на необходимостта от спешни мерки в областта на данъчното законодателство и практиката по неговото прилагане. Остра нужда има и от по-активна намеса на органите на МВР и Прокуратурата с цел да се води ефективна битка с некоректните данъкоплатци. „В момента има епидемия от „заразяване“ на коректни фирми при фактуриране към тях от рискови доставчици и това става по напълно законово регламентиран път“, каза изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.

Той добави, че бюджетът е на плюс заради надвзето и задържано ДДС от фирмите. По думите на експерта няма как брутният вътрешен продукт да расте, при положение че всички основни показатели, които го формират, се свиват, информира Дарик радио. 

Деловите среди в България са недоволни от това, че след като една фирма не плати своя ДДС, този данък се събира от поне пет фирми по веригата, които са коректни. Това каза още Данев, цитиран от БТА.

Бизнесът пожела НАП и Министерството на финансите (МФ) да публикуват публично анализа на ревизионните актове от последните пет години. Освен него обществен отчет трябва да бъде даден и относно броя и размера на издадените актове, отменените актове, несъбираемите суми по актовете на фирми-фантоми, събраните суми и присъдените на НАП лихви и разноски. Сред настояванията е и увеличаването на проверките и ревизиите на адрес при новорегистрираните фирми, както и регистър с данни за постъпленията по ДДС.

Председателят на Съюза на българските мелничари (СБМ) Савина Влахова очерта два ключови проблема – дефинициите „реалност/нереалност на доставката“ и „намерен/ненамерен на адрес“.

Сериозен проблем остават и вътрешнообщностните доставки. При тях от фирмите се очаква да са наясно със статуса на своя контрагент, без значение от коя точно държава-членка на ЕС е той. Причината за това е факта, че се носи солидарна отговорност от двете страни и неизрядността и некоректността на една от тях води до проблеми и за двете. Участниците в пресконференцията изтъкнаха, че не са разследващи органи и нямат достъп до данъчните досиета на контрагентите си и поради това е странно и вредно да се носи солидарна отговорност.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Китаец влиза в супермаркет и казва: - Чан чун жмън пън Кока Кола! Продавачът нервен: - Чакай малко, ве, много бързаш… нищо не разбрах! Да ти дам две бутилки к`во?
На този ден 18.05   1284 г. – Шведският град Йоншьопинг получава статут на кралски град. 1565 г. – Начало на Великата обсада на Малта от османските турци, продължила от 18 май до...