БСК положителна към Пакта за финансова стабилност

23.02.2011 | 17:45
по статията работи:
Според шефа на КТ "Подкрепа" предложените от вицепремиера Симеон Дянков конституционни промени за финансова стабилност не са адекватни
БСК положителна към Пакта за финансова стабилност

Българската стопанска камара приветства намеренията за въвеждане на Пакт за финансова стабилност. Това става ясно от позиция на организацията до медиите.

В нея се допълва, че Приемането на Закона за валутния борд, наложените ограничения от Международния валутен фонд, приемането ни за членове на НАТО и ЕС, включително транспонирането на европейското законодателство недвусмислено са показали, че подобни ограничения, като цяло, са полезни за българската политико-икономическа действителност.

Пактът за финансова стабилност трябва да бъде последван от бързо транспониране на Директивата на ЕС (2000/35/ЕО) за 30-дневното плащане от страна на държавата към бизнеса, както и да бъдат създадени публични регистри на салдото по ДДС, невърнатите акцизи и дължимите плащания по обществени поръчки, в изпълнение на антикризисните мерки от 2010 г. Това става ясно още от коментарите на Стопанската камара.

В нея се посочва още, че държавата, в т.ч. общините и държавните предприятия, трябва да се държат като реални търговски субекти в отношенията си с бизнеса.

Същевременно днес се проведе среща между представители на двата синдиката. След нейния край президентът на КТ „Подкрепа" д-р Константин Тренчев коментира, че предложените от вицепремиера Симеон Дянков конституционни промени за финансова стабилност не са адекватни, предаде Dariknews.bg.

Нищо няма да излезе от тази идея за конституционни промени. Нашият любим вицепремиер пак се е поддал на някакви свръхценни идеи. Ако си направите труда да проверите свръхценна идея на какво се казва, това е специфичен медицински термин. Първо, в чисто парламентарен математически модел няма как да стане тази работа. Ей тъй просто бие тъпана, както го бихме с еврозоната. Личното ми впечатление от това разбързване да приватизираме - и дано не съм прав, - има едно обяснение и то е, че няма пари. Само че не ни се казва истината, че наистина ги няма. И като всеки закъсал, знаете - първо ще продадем телевизора, после гардероба, после не знам какво и накрая ще продаде и гарсониерата. Третото, което ме притеснява, е, че политическата битка е свръхожесточена. Признавам си не съм виждал в 20-годишния преход толкова ожесточена битка. Тази ожесточена битка обаче ангажира цялата енергия на така наречения политически елит. Процесите в държавата чакат своето решение, обясни Тренчев.

Според синдикатите вместо фискален борд трябва да се разработи политика за устойчиво икономическо и социално развитие. Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че държавата се намира във валутен борд и ако я поставим и в фискален борд, ще я докараме до устойчива мизерия. Той цитира "ужасяващи" според него данни на националната статистика, според които само за една година заетите у нас с намалели с близо 300 000 души.

Вицепрезидентът на конфедерацията Валентин Никифоров допълни, че според работодателите средствата за неизплатени заплати и осигуровки са 1,9 милиарда лева. Синдикатите настояват за законодателна промяна, която да криминализира умишленото неплащане на работните заплати.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Клиент влиза в магазина и казва: - Здравейте! Искам да си купя нещо без глутен, без захар, без мазнини, без Е-та..... - Имаме салфетки...
На този ден 17.11   284 г. – Диоклециан е обявен за римски император от войниците си. 1558 г. – След смъртта на кралица Мария Тюдор на английския трон застава Елизабет I. 1800 г....