БСК: 80% от висшистите не работят по специалността си

01.11.2012 | 13:33
по статията работи: Петър Чернев
400 хил. работни места са били закрити за последните 4 г.
БСК: 80% от висшистите не работят по специалността си

Само 20% от завършилите висше образование работят по специалността си. Същевременно повече от 80% от децата завършват висше, ако и техните родители са висшисти. 400 000 работни места за "умрели" за последните 4 години, в същото време повече от 100 000 са неграмотните българи. Часовата ставка на завършилите специалността "доктор" е около 8 лева на час.

Това са само част от изводите от изследвания на Българската стопанска камара (БСК), свързани със заетостта и пазара на труда. Резултатите ще бъдат представени по време на международна среща, свързана с управлението на компетенциите на работната сила в бизнеса.

При откриването на форума изпълнителният председател на БСК Божидар Данев представи напредъка по изпълнявания от БСК проект „Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите“, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси“. До момента са изградени 10 регионални центъра за оценка на компетенциите и 17 секторни консултативни съвета.

Данев направи кратък преглед на актуалното състояние на пазара на труда. Той подчерта сериозния спад на заетостта и броя на работните места, както и ролята на квалификацията за успешното представяне на пазара на труда. „Данните недвусмислено показват, че нивото на заплащане е в пряка зависимост от квалификация и умения“, подчерта изпълнителния председател на БСК. Заедно с това той обърна внимание на сериозното разминаване между търсенето на специалисти с определено образование, квалификация и умения, и предлаганото в учебните заведения обучения.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...