БСП няма да участва в правителство на ГЕРБ, но Нинова ще се опита да състави кабинет, ако Борисов не успее

26.03.2017 | 23:45
по статията работи: econ.bg
Мотивите - стабилността на България и българското председателство на Съвета на Европейския съюз, което започна на 1 януари 2018 г.
БСП няма да участва в правителство на ГЕРБ, но Нинова ще се опита да състави кабинет, ако Борисов не успее
Снимка: БГНЕС

Българската социалистическа партия няма да участва в правителство на ГЕРБ, която според паралелното преброяване е първа политическа сила след предсрочните парламентарни избори у нас днес. Такова решение е взело Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП "Позитано" 20 тази вечер.

"Ако бъдем поканени от ГЕРБ за разговори и за коалиция, няма да участваме в такава. В политиката има принципни неща - ние сме заявявали и в кампания, и по принцип, че програмите ни са сериозно различни; че ние сме алтернатива на ГЕРБ и че искаме промяна на статуквото. Ако бъдем поканени, голяма коалиция между нас не е възможна", обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в кратко изявление в партийната централа тази вечер.

От името на ръководството на БСП бе съобщено още едно решение - ако ГЕРБ не успее да състави кабинет, БСП като втора политическа сила ще направи опит за правителство. Мотивите - стабилността на България и българското председателство на Съвета на Европейския съюз, което започна на 1 януари 2018 г.

Социалисти твърдят, че ръководството на "Позитано" 20 е разочаровано от резултатите на парламентарните избори, тъй като е очаквало победа. След края на изборния ден в 20.00 часа отделни членове на Изпълнителното бюро обясняваха, че разликата между ГЕРБ и БСП е прекалено малка и е хубаво да се изчакат официалните резултати. После се очакваше ръководството на БСП да даде пресконференция в обновената зала "Александър Лилов" на "Позитано" 20, но след като се видя, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прави само кратко изявление, от пресцентъра обясниха, че и Нинова ще направи същото.

Изказването на лидера на БСП продължи 3 минути, в които бяха изказани поздравления за победителите от ГЕРБ.

"Благодаря на всички българи, които днес упражниха правото си на глас! Благодаря на онези близо един милион българи, които повярваха, че ние сме промяната и ни подкрепиха. 

Промяната е процес, така че продължаваме напред заедно", заяви Нинова. Тя обясни резултата на БСП като "двойно увеличаване на подкрепата спрямо парламентарните избори през 2014 г.", когато партията имала 505 хил. гласа; като "почти три пъти по-голяма подкрепата за една година - преди година имахме 10 % подкрепа, а сега - около 30 %" и като "потвърждаване на резултата на президента Радев на първи тур, когато се брои партийният вот".

"Продължаваме да работим за промяната, която започнахме в България. Това, което сме обещали на хората, ще изпълняваме безпрекословно", заяви още Нинова. Тази вечер тя отказа да отговаря на журналистически въпроси, но обеща пресконференция, след като бъдат обявени окончателните резултати от вота. За социалистите, служителите и гостите на "Позитано" 20, които чакаха паралелното преброяване и пресконференцията, имаше осигурена храна и вода.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...