Базовата пенсия ще се повиши с 40% до 10 години

21.05.2015 | 10:36
по статията работи: econ.bg
Няма как всички да са доволни от реформата, каза Калфин
Базовата пенсия ще се повиши с 40% до 10 години
Снимка: Thinkstock/Guliver

До 10 години базовата пенсия ще се повиши с 40%. Това става възможно чрез предложената промяна във формулата, по която се изчисляват пенсиите. Което означава, че всяка следваща година швейцарското правило ще увеличава базата на която се изчислява пенсията, обясни вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред БНТ. Той предупреди обаче, че от тук нататък хората ги чака голяма тежест, но това е нормално.

Той посочи, че партньорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) са успели да намерят златната среда по отношение на внесените вече за разглеждане от парламента промени в социалната ни система. Доказателство за това е, че никоя от страните не е 100% доволна от предложенията, но и не възникват остри конфликти между участниците в НСТС.

Според него предприетата сега реформа е в правилната посока и ще доведе до стабилизиране на пенсионната система в дългосрочен план. За да се случи това обаче е необходима и подкрепата на парламента.

Калфин посочи, че промените в законодателството ще освободят допълнителен ресурс, чрез който хората ще могат да разчитат на по-високи пенсии. Този ефект ще бъде постигнат чрез постепенното увеличаване на трудовия стаж и съответно самите осигуровки. Така хората могат да натрупат повече средства и след пенсионирането си да получават по-високи доходи, стана ясно от думите на вицепремиера. Паралелно с това ще бъде намален сериозно и дефицитът в НОИ, допълни той. Очаква се за следващите 10-12 г. институтът да получава между 1 и 1.5 млрд. лв. повече на година спрямо приходите му сега.

Реформата в пенсионната система обаче ще бъде постепенна и няма да се усети веднага, предупреди Калфин. Според думите му първи ще усетят промените родените през 1964 г. мъже. Според сега заложените изменения в системата те ще се пенсионират на 65-годишна възраст, което ще се случи през 2029 г. По отношение на жените пък първите засегнати от реформата ще бъдат родените през 1972 г. За тях е предвидено да излязат в пенсия през 2037 г.

През следващите 10 години поетапно ще се увеличава базовата пенсия, която ще получават хората. Това става чрез предложената промяна във формулата, по която се изчисляват пенсиите. Което означава, че всяка следваща година швейцарското правило ще увеличава базата на която се изчислява пенсията. Така крайният ефект ще бъде 40% по-висока базова пенсия след края на трудовия стаж. Калфин предупреди обаче, че от тук нататък хората ги чака голяма тежест, но това е нормално.

Чрез реформата не се променя моделът на пенсионната система у нас, който беше въведен през 2000 г., каза още Калфин. Запазват се трите стълба, като работещите хора ще се осигуряват в НОИ и задължителните частни пенсионни фондове, а за тези, които имат желание и възможност, могат да си внасят пари и в доброволните фондове.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Китаец влиза в супермаркет и казва: - Чан чун жмън пън Кока Кола! Продавачът нервен: - Чакай малко, ве, много бързаш… нищо не разбрах! Да ти дам две бутилки к`во?
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...