Бежова книга на Фед: Икономиката на САЩ се разширява със скромно до умерено темпо

20.04.2017 | 12:25
по статията работи: econ.bg
Инфлацията продължава да се засилва, но голяма част от бизнесът очаква, че и през следващите месеци ще се запази тенденцията на слаб до умерен ценови растеж
Бежова книга на Фед: Икономиката на САЩ се разширява със скромно до умерено темпо
Снимка: под лиценза на creative commons

Икономическата активност в САЩ се подобрява в 12-те федерални региони, като “темпото на експанзия е сдържано до умерено“, отбелязва Федералният резерв в последната си т.нар. “Бежова книга“ (Beige Book) за икономическите условия в страната, съобщава БНР. 

Промишлеността също продължава да се разширява със сдържано темпо, докато картината при потребителките разходи е смесена, като отделните федерални региони съобщават за по-силни продажби на леки автомобили, но и по-малки разходи за останалите стоки на дребно. 

Фед отчита и известно ускоряване на разходите за строителство, въпреки че растежът при продажбите на домове се забавя отчасти поради липсата на свободни налични жилищни запаси.За разлика от предходния аналогичен доклад в който също се подчертаваше, че икономическата експанзия е със сдържано до умерено темпо в отделните региони, в новата “Бежова книжа“, оповестена в сряда вечерта, се отбелязва, че има умерено нарастване и на цените.

Според новата “Бежова книга“, затягащият се трудов пазар поставя под по-голям възходящ натиск заплащането на труда, тъй като фирмите в САЩ изпитват все по-големи проблеми при попълването на нискоквалифицираните си свободни позиции, въпреки че търсенето на работна сила е по-силно по отношение на трудещите се с по-висока квалификация. 

Инфлацията продължава да се засилва, но голяма част от бизнесът очаква, че и през следващите месеци ще се запази тенденцията на слаб до умерен ценови растеж, отбеляза Фед. Някои от федералните области съобщават за наличието на несигурност относно търговската политика на новата американска администрация начело с президента Доналд Тръмп, като част от бизнеса също така изпитва известни притеснения, свързани с миграционната политика на Белия дом, затрудняваща сезонната имигрантска заетост главно в туристическия бизнес. 

Последната “Бежова книга“ вероятно ще запази очакванията, че Фед ще продължава настоящата си политика на постепенна нормализация на лихвените ставки, но на този етап няма някакви реални доказателства, че в краткосрочен план може да се наложи по-агресивно вдигане на американските лихви. 

Следващото заседание на Фед ще се проведе на 2-ри и 3-ти май, като мнозинството анализатори, икономисти и инвеститори не очакват ново повишаване на федералната фондова лихва след две седмици.

Шансовете за подобен ход се оценяват на около едва 14%, докато вероятността за вдигане на лихвите на заседанието през юни, според цените на фючърсите на федералната фондова лихва, търгувани на парични пазари, е около 47 на сто. За последно Фед вдигна основната си лихва с четвърт процент на заседанието през март, като американските централни банкери продължават да залагат на още две вдигания на лихвените ставки с по 0,25% до края на настоящата година. 

Те също така сигнализират, че по-късно през тази или през следващата година могат да започнат да обмислят намаляване на огромното финансово портфолио на Фед от цели 4,5 трлн. долара в ипотечни книжа и държавни облигации.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Неолаб ООД Доставка на лабораторна техника, консумативи и аксесоари.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Лейди София АД Предлага изключително богата гама чорапогащи и чорапи.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Моше отишъл при равина и попитал: - Рави искам да живея вечно. - Ожени се. - И какво. Ще живея вечно? - Не. Но желанието ти ще изчезне!
На този ден 26.05   17 г. – Германик празнува триумф за победите си над всички германски племена на запад от река Елба. 1293 г. – При земетресение в Камакура (Япония) загиват...