Бенчмаркът на БФБ-София SOFIX надхвърли психологическото ниво от 610 пункта

11.01.2017 | 18:50
по статията работи: econ.bg
Най-вероятно бенчмаркът на родния капиталов пазар ще продължи движението си в посока нагоре, а границата от 625 пункта, който е последният връх от 2014 г., изглежда лесно постижима
Бенчмаркът на БФБ-София SOFIX надхвърли психологическото ниво от 610 пункта
Снимка: БГНЕС

Индексът на сините чипове на БФБ-София SOFIX продължава да нараства, като днес записа пореден ръст от 0.32% до 610.99 пункта.

Най-вероятно бенчмаркът на родния капиталов пазар ще продължи движението си в посока нагоре, а границата от 625 пункта, който е последният връх от 2014 г., изглежда лесно постижима. 

BGREIT пък добавя 0.20 на сто до 107.32 пункта.

Измерителите BGBX40 и BGTR30 се покачиха с 0.20 на сто и 0.005 процента съответно. 

Оборотът на регулирания пазар е нетипично голям, надхвърляйки 1.320 млн. лева. Той се дължи на няколко големи сделки - 186 607 акции на цена от 1.721 лв. за брой на Химимпорт АД, 100 938 книжа на ТБ ЦКБ АД, 58 688 книжа на Адванс Терафонд АДСИЦ и др.

Прави впечатление огромният брой компенсаторни инструмента, изтъргувани до момента - 926 320 лота.

Инвеститорите са много активни и към книжата на единствения у нас борсово търгуван фонд - БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF - 24 961 лота на цена от 1.150 за брой.

От сутринта са търгувани книжа на шест дружества със специална инвестиционна цел - Актив Пропъртис, Фонд за недвижими имоти България, Адванс Терафонд, Прайм Пропърти БГ, Софарма имоти, както и Фонд Имоти.

Минаха и десет облигации на Старком холдинг АД на номиналната им стойност от 100 лева за брой.

Около церемонията по награждаването на най-добрите инвестиционни посредници за миналата година изтекоха и няколко други новини. 

Две сигурни първични публични предлагания (IPO) ще се случат на Българската фондова борса (БФБ) през 2017 г. Това обяви пред изпълнителният директор на борсата Васил Големански.

Той заяви, че в края на този месец или в началото на следващия ще влезе проспектът на компания, чието име към момента отказа да уточни. Големански посочи, че този път компанията няма да бъде от сектора на информационните технологии, а ще бъде от друг силно представен сектор на българския пазар.

По думите му въпросната компания ще се опита да набере през борсата 150 млн. лв., което е три пъти повече от общо набрания капитал на БФБ в размер на 49 млн. лева миналата година.

Името на другата компания с предстоящо IPO също остава неизвестно към момента.

Допълнително, до месец май на вторичния пазар на борсата ще стартира търговия на държавни ценни книжа. Това на практика е малко по-рано от заложения срок в стратегията за развитие на българския капиталов пазар търговията да започне до средата на тази година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
И - Трейнинг ООД Обучения по мениджмънт, маркетинг и продажби.
Интеза ООД Заключващи системи и аксесоари. Секретни патрони, брави, Master key системи, архитектурен обков, сейфове и каси и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Най-краткото мотивационно писмо Само с няколко думи казвате всичко! Важи за всички позиции! И звучи искрено! Ами... Трябва да се яде!!!
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия изток...