Бенчмаркът на БФБ-София SOFIX продължава да нараства уверено

11.01.2017 | 14:30
по статията работи: econ.bg
Най-вероятно бенчмаркът на родния капиталов пазар ще продължи движението си в посока нагоре, а границата от 625 пункта, който е последният връх от 2014 г., изглежда лесно постижима
Бенчмаркът на БФБ-София SOFIX продължава да нараства уверено
Снимка: БФБ-София

Индексът на сините чипове на БФБ-София SOFIX продължава да нараства, като в ранните часове след обяд се повишава с 0.04% до 609.32 пункта.

Най-вероятно бенчмаркът на родния капиталов пазар ще продължи движението си в посока нагоре, а границата от 625 пункта, който е последният връх от 2014 г., изглежда лесно постижима. 

BGREIT пък добавя 0.10 на сто до 107.18 пункта.

Измерителите BGBX40 и BGTR30 обяче губят до момента 0.02 на сто и 0.20 процента съответно. Оборотът на регулирания пазар е нетипично голям, надхвърляйки 1.150 млн. лева. Той се дължи на няколко големи сделки - 176 440 акции на цена от 1.72 лв. за брой на Химимпорт АД, 85 367 книжа на ТБ ЦКБ АД, 57 683 книжа на Адванс Терафонд АДСИЦ и др.

Прави впечатление огромният брой компенсаторни инструмента, изтъргувани до момента - 876 320 лота.

Инвеститорите са много активни и към книжата на единствения у нас борсово търгуван фонд - БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF - 24 261 лота на цена от 1.150 за брой.

От сутринта са търгувани книжа на четири дружества със специална инвестиционна цел - Актив Пропъртис, Фонд за недвижими имоти България, Адванс Терафонд, както и Фонд Имоти.

Около церемонията по награждаването на най-добрите инвестиционни посредници за миналата година изтекоха и няколко други новини. 

Две сигурни първични публични предлагания (IPO) ще се случат на Българската фондова борса (БФБ) през 2017 г. Това обяви пред изпълнителният директор на борсата Васил Големански.

Той заяви, че в края на този месец или в началото на следващия ще влезе проспектът на компания, чието име към момента отказа да уточни. Големански посочи, че този път компанията няма да бъде от сектора на информационните технологии, а ще бъде от друг силно представен сектор на българския пазар.

По думите му въпросната компания ще се опита да набере през борсата 150 млн. лв., което е три пъти повече от общо набрания капитал на БФБ в размер на 49 млн. лева миналата година.

Името на другата компания с предстоящо IPO също остава неизвестно към момента.

Допълнително, до месец май на вторичния пазар на борсата ще стартира търговия на държавни ценни книжа. Това на практика е малко по-рано от заложения срок в стратегията за развитие на българския капиталов пазар търговията да започне до средата на тази година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Неолаб ООД Доставка на лабораторна техника, консумативи и аксесоари.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
Как да дочакате края на работното време: 1. Нарисувайте един бутон на бюрото си. 2. Натиснете го с чело. 3. Задръжте така около 8 часа...
На този ден 30.04.   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Никола Зрински и Кръсто Франкопан...