Бенчмаркът на БФБ SOFIX е сред най-големите губещи на световните капиталови пазари

10.07.2018 | 15:00
по статията работи: econ.bg
За този период, индикаторът е загубил 11.18%, което го поставя непосредствено след основния гръцки индекс (със загуба от 11.4%) и пред този на Филипините (със спад от 8.9%) в негативната класация
Бенчмаркът на БФБ SOFIX е сред най-големите губещи на световните капиталови пазари
Снимка: БГНЕС

Бенчмаркът на Българската фондова борса SOFIX е шестия най-понижаващ се индекс в света за последната една година. 

За този период, индикаторът е загубил 11.18%, което го поставя непосредствено след основния гръцки индекс (със загуба от 11.4%) и пред този на Филипините (със спад от 8.9%) в негативната класация, пише infostock.bg.

За сравнение, най-понижилият се основен индекс от началото на годината е Chinext (загубил 16.2% от стойността си), следван от друг основен китайски индекс, в лицето на Shenzhen (с понижение от 15.63%). На трето място в негативната класация е дубайският основен индекс – със загуба в размер на 15.3%. 

От началото на годината, индексът SOFIX се е понижил със 7.2%, според статистиката, което го поставя на 11-та позиция в света по загуба, непосредствено след тайландския основен индекс, загубил 7.9% от стойността си.

Може да се каже, че индексът на сините чипове е в негативен тренд. За това свидетелстват няколко фактора. 

Първият и основен, от техническа гледна точка, е фактът, че през април, станахме свидетели на „смъртоносно пресичане“ при SOFIX, или преминаването на 50-дневната SMA под 200-дневната. Инвеститорите е добре да останат неутрални, поне докато не видим ново „златно пресичане“, или преминаване на краткосрочната средна, над дългосрочната.

От друга страна, инвеститорите би следвало да приветстват корекцията на индекса на сините чипове SOFIX и дори тайно да се надяват тя да продължи още малко.  В кратката си история на търговия, от 2000-та година насам, корекции от над 15% за индекса са били относително редки явления, като е имало едва десет такива. Трябва да посочим, че последната такава корекция - до 2016-та година, бе най-дългата в историята на индекса.

Всеки път обаче, такива корекции (с магнитут от над 15%) са били следвани от силен ръст, след като са приключвали, и то в рамките на над 100% през следващите 12 месеца. Тоест, индексът средно е удвоявал стойността си през следващата една година, след ясен сигнал, че корекцията е приключила. 

Пълният текст можете да прочетете ТУК.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Евреин идва на почивка на слънчев бряг.  Пред хотела го среща циганин, който му предлага златна гривна за 100 евро.  Евреинът се пазари дълго и я купува за 50. Това, че гривната е...
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....