Бизнесът не одобрява местенето на администрации в страната

27.07.2012 | 14:47
по статията работи: Елица Елефтерова
Едва 30,55% от членовете на БТПП са "за" този ход. Необходимо е въвеждане на електронно обслужване, коментират от Палатата
Бизнесът не одобрява местенето на администрации в страната

Едва 30,55% от фирмите одобряват прехвърлянето на Агенция "Митници" в Русе, на звеното в МИЕТ, отговарящо за туризма - в Пловдив, и на Агенцията по рибарство и аквакултури - в Бургас. Това показва експресно анкетно проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), проведено на 25 и 26 юли сред членовете на организацията във връзка с предстоящото обсъждане на въпроса за прехвърляне на административни служби извън столицата.

12.8% от тези, които одобряват мярката, са на мнение, че услугите ще се доближат до крайния клиент. Други 10.25% смятат, че ще се подобри заетостта в региона и само 5% твърдят, че ще се подобри обслужването.

По-голямата част - 69,45% от анкетираните не одобряват предложеното прехвърляне. Те акцентират върху следните аргументи - допълнителни разходи за държавния бюджет (44% от анкетираните), нарушаване на синхрона в работата на администрациите (41% от анкетираните), спад на капацитета поради промени в екипите (38.5%), влошаване на обслужването (30.7%).

Като цяло от отговорите, получени чрез допитването, е видно, че е необходимо въвеждане на обслужване по електронен път, коментират от БТПП. Също става ясно, че е по-добре, ако има средства, те да се пренасочат за по-добро обслужване и за нови митнически бюра за доближаване на услугата до клиента. Третият извод е, че още не е направена оценка на ползите и на разходите или на въздействието. "Непростимо е това да става в наше време, когато има програми за такива оценки. Ако се докаже ефективност, болшинството може и ще приемат идеята", заключват от БТПП.

Припомняме, идеята за административна децентрализация е на финансовия министър Симеон Дянков. Вицепремиерът вече призна, че няма единна сметка за това колко ще струва децентрализацията, а всичко се изчислява администрация по администрация. 

Срещу начинанието вече се обявиха от друга голяма работодателска организация - Българската стопанска камара (БСК). "Несъстоятелен е аргументът, че чрез преместването на административни структури ще се решат проблемите на заетостта в някои региони на страната. Не администрацията, а бизнесът създават работни места, а за целта е нужна стабилна бизнес среда”, отбелязаха експертите от Камарата.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
В цял свят алкохолизмът е признат за болест. Само при нас питат: - Защо не пиеш? Да не си болен?!
На този ден 19.05   1536 г. – Втората жена на крал Хенри VIII, кралица Ан Болейн, е обезглавена в Лондон за прелюбодеяние, кръвосмешение и държавна измяна. 1568 г. – По нареждане...