Бизнесът със сигнали до прокуратурата срещу злоупотреби на ВЕИ-та

12.09.2015 | 11:30
по статията работи: Мина Стойчева
Енергийните компании печелят на гърба на потребителите, казват от работодателските организации
Бизнесът със сигнали до прокуратурата срещу злоупотреби на ВЕИ-та
Снимка: Thinkstock/Guliver

Работодателските организации у нас планират да подадат сигнали до прокуратурата срещу американските централи и срещу производителите на зелена енергия. Това обяви в ефира на Нова телевизия председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриялния капитал (КРИБ) Кирил Домусчиев.

„Престои да подадем сигнали в прокуратурата. Започваме с два сигнала – първият е кой, как и защо подписа договорите за ТЕЦ „Марица 1” и „Марица 3”. Искаме разследване от 2001-ва, когато са подписани договорите, искаме да има наказани. Другият сигнал е за злоупотребите с ВЕИ-тата”, обяснява той.

По неговите думи компаниите в енергийния сектор печелят на гърба на потребителите, тъй като разполагат с достатъчно ресурс, който им „позволява всичко“.

Тази седмица работодателите у нас заявиха, че готвят нов протест за 30 септември заради увеличаването на цена на тока за бизнеса. Те настояват председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов да подаде оставка. Заедно с това искат да бъдат разкрити собствениците на ВЕИ-тата, чиято енергия се изкупува на преференциални цени от държавата.

„Протестът ще е масов. Аз не виждам нещо да се случва в енергетиката като промяна. Няма проверки, които да въведат ред във ВЕИ-тата, договорите с американските електроцентрали уж се предоговориха, но плащаме на старите цени”, смята Домусчиев.

Бизнесът твърди и че икономиката ни ще търпи милиони загуби и освен това ще се наложи да се съкращават служители заради поскъпването на електроенергията.

"Това започва да се превръща в общ проблем и в момента ескалира с това непремерено увеличение на цените от порядъка на 15-20%”, коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев в интервю в петък.

Според анализите при сегашната ситуация за една година ще има загубени 106 940 работни места, ако се увеличи цената на електроенергията, поясни Велев. Загубите от непроизведена продукция пък ще бъдат над 10 милиарда евро годишно.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...