Бизнес ангели и фондове за рисков капитал - "женитба" между инвеститор и предприемач

10.06.2010 | 15:43
по статията работи:
17,6 млрд. долара е регистрираният пазар на сделки, осъществени от бизнес ангели в САЩ през изминалата година
Бизнес ангели и фондове за рисков капитал - "женитба" между инвеститор и предприемач

"Бизнес ангелите търсят инвестицията. Намирането на точния проект е както при женитбата - трябва да има химия, привличане между предприемача и бизнес ангела", посочи в своята презентация Антон Тодоров, изпълнителен директор, Българска мрежа на бизнес ангелите, по време на конференцията "Банки, инвестиции, пари", която се проведе от 7 до 9 юни в София.

"17,6 милиарда долара е регистрираният пазар на сделки, осъществени от бизнес ангели в САЩ през изминалата година", обяви Николай Ярмов, изпълнителен директор на Центъра за предприемачество и управленско развитие (CEED - България). В момента в Европа има около 300 мрежи на бизнес ангели, като най-важните тенденции са професионализация на мрежата и синдикиране - възможността няколко бизнес ангела да се обединят и да инвестират по-голяма сума. Най-търсените идеи за финансиране към момента са свързани с проекти в IT сферата.

Друга тема в конференцията бяха фондовете за рисков капитал. Фондовете инвестират в бързо разрастващи се предприятия срещу придобиване на дялово участие в тях. Капиталът се нарича рисков, защото не се искат гаранции за инвестицията чрез ипотека, залог и т.н. Вложението обикновено е средносрочно и продължава от три до седем години.

Фондовете подпомагат дружествата, в които са вложили средства. Техните представители не участват в оперативното ръководство на фирмата, но предлагат консултации и цялостна подкрепа, като използват собствения си опит. Те поемат риска при неуспех наравно с останалите съдружници. Някои фондове (рискови) се насочват към стартиращи фирми, други (акционерни) се интересуват само от дружества с успешна биография.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Катаджия спира кола... - Защо карате с превишена скорост? - Ами заседях се с приятели, празнувахме Великден, а пък жената сигурно се е притеснила. - Какъв Великден, той мина преди няколко...
На този ден 14.05   1027 г. – Анри I е коронясан за крал на Франция. 1610 г. – Анри IV е убит и на трона застава 9-годишният му син Луи XIII. 1643 г. – Четиригодишният Луи...