Браншовиците подготвят нов закон за земеделските кооперации

15.12.2016 | 12:20
по статията работи: econ.bg
Прекалено малките производители не могат да оцелеят на пазара, а големите вериги предпочитат да работят с кооперации, защото те могат да произведат необходимите количества
Браншовиците подготвят нов закон за земеделските кооперации
Снимка: БГНЕС

Земеделските кооперации, в огромната си част, се справят изключително добре и са изключително устойчиви, добри икономически структури. Това каза за предаването "Преди всички" председателят на Националния съюз на земеделските кооперации у нас Явор Гечев, който припомни, че България остава най-некооперативната държава в Европа. 

Цяла Западна Европа е на кооперативен принцип. Това са проблеми, които в България изобщо не се третират. Законът третира сегашното състояние на кооперациите такива, каквито са създадени преди 90 години, но Законът е толкова остарял, че на практика пречи както на съществуващите кооперации да се доразвият, така и да се допуснат и нови формирования. 

Ще ви дам един пример. Много се говори за така наречените "кооперации на фермерите", където 10 човека, без да правят акционерно дружество, всеки, запазвайки собствената си земя, собствената си техника, да направят нещо като кооператив и да търгуват заедно и да пазаруват препарати, торове, да ползват общи консултантски услуги на агрономи и т.н. Това на практика в Закона не е осъществимо. 

Има една друга житейска истина – че основното, да не кажем почти единственото оръжие, което държавата може да има по отношение на малките стопани, това са кооперирането им. 

Прекалено малките производители не могат да оцелеят на пазара, а големите вериги предпочитат да работят с кооперации, защото те могат да произведат необходимите количества, аргументира се Гечев. 

Тези структури са изключително успешни в Европа заради това, че решават редица проблеми, които никой сам не може да разреши. 

Браншовиците подготвят предложение за изцяло нов закон за земеделските кооперации, който ще предложат за обсъждане на правителството и парламента. Целта е да се обединят на едно място всички заинтересовани в земеделското производство и секторът да се окрупни. 

Кръпка след кръпка на несъществуваща риза вече не върши работа, изтъкна Гечев и даде пример, че в момента направата сдружение за напояване изисква да се създаде втора юридическа структура, в която членуват същите хора, които са в земеделската кооперация, която иска вода. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интеза ООД Заключващи системи и аксесоари. Секретни патрони, брави, Master key системи, архитектурен обков, сейфове и каси и др.
Неолаб ООД Доставка на лабораторна техника, консумативи и аксесоари.
Резултати | Архив
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
Когато сте на работа, старайте се да вложите 100% от себе си - 12% в понеделник, 23% - във вторник, 40% - в сряда, 20 % - в четвъртък и 5 % - в петък. И помнете, че ако шефът налети да ви ругае, ще...
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....