Браншовиците подготвят нов закон за земеделските кооперации

15.12.2016 | 12:20
по статията работи: econ.bg
Прекалено малките производители не могат да оцелеят на пазара, а големите вериги предпочитат да работят с кооперации, защото те могат да произведат необходимите количества
Браншовиците подготвят нов закон за земеделските кооперации
Снимка: БГНЕС

Земеделските кооперации, в огромната си част, се справят изключително добре и са изключително устойчиви, добри икономически структури. Това каза за предаването "Преди всички" председателят на Националния съюз на земеделските кооперации у нас Явор Гечев, който припомни, че България остава най-некооперативната държава в Европа. 

Цяла Западна Европа е на кооперативен принцип. Това са проблеми, които в България изобщо не се третират. Законът третира сегашното състояние на кооперациите такива, каквито са създадени преди 90 години, но Законът е толкова остарял, че на практика пречи както на съществуващите кооперации да се доразвият, така и да се допуснат и нови формирования. 

Ще ви дам един пример. Много се говори за така наречените "кооперации на фермерите", където 10 човека, без да правят акционерно дружество, всеки, запазвайки собствената си земя, собствената си техника, да направят нещо като кооператив и да търгуват заедно и да пазаруват препарати, торове, да ползват общи консултантски услуги на агрономи и т.н. Това на практика в Закона не е осъществимо. 

Има една друга житейска истина – че основното, да не кажем почти единственото оръжие, което държавата може да има по отношение на малките стопани, това са кооперирането им. 

Прекалено малките производители не могат да оцелеят на пазара, а големите вериги предпочитат да работят с кооперации, защото те могат да произведат необходимите количества, аргументира се Гечев. 

Тези структури са изключително успешни в Европа заради това, че решават редица проблеми, които никой сам не може да разреши. 

Браншовиците подготвят предложение за изцяло нов закон за земеделските кооперации, който ще предложат за обсъждане на правителството и парламента. Целта е да се обединят на едно място всички заинтересовани в земеделското производство и секторът да се окрупни. 

Кръпка след кръпка на несъществуваща риза вече не върши работа, изтъкна Гечев и даде пример, че в момента направата сдружение за напояване изисква да се създаде втора юридическа структура, в която членуват същите хора, които са в земеделската кооперация, която иска вода. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Неолаб ООД Доставка на лабораторна техника, консумативи и аксесоари.
Резултати | Архив
  • Някои от най-добрите снимки на National Geographic за 2016 година
  • Някои от най-добрите снимки на National Geographic за 2016 година
  • Някои от най-добрите снимки на National Geographic за 2016 година
  • Някои от най-добрите снимки на National Geographic за 2016 година
  • Някои от най-добрите снимки на National Geographic за 2016 година
Кредитен милионер се обяснява в любов: – Нямам думи… Тя: – Тогава мини на цифри!
На този ден 20.02...     20 февруари е 51-ият ден в годината според григорианския календар. Остават 314 дни до края на годината (315 през високосна). Събития 395 г. – Открит е...