Британската индустрия демонстрира солиден растеж през ноември

11.01.2017 | 15:55
по статията работи: econ.bg
Британското индустриално производство нарасна с 2,1% на месечна база след спад с 1,1% през предходния месец
Британската индустрия демонстрира солиден растеж през ноември
Снимка: БГНЕС

Индустриалното производство във Великобритания отбеляза доста по-силен от очакваното ръст през ноември благодарение на съживяване на производство на петрол и природен газ в Северно море, показват данни на британската официална статистика ONS, които предполагат, че индустриалният сектор ще допринесе за по-добра икономическа експанзия през последното тримесечие на годината.

Британското индустриално производство нарасна с 2,1% на месечна база след спад с 1,1% през предходния месец (възходяща ревизия от предишна оценка за понижение с 1,3%) и очаквания за доста по-умерено повишение с 1 на сто, като това представлява най-солиден растеж от седем месеца насам. На годишна база индустриалното производство на Острова скочи с 2,0% спрямо ноември 2015-а година (най-солиден ръст от юли насам) при прогноза за повишение с едва 0,6%, след като месец по-рано се сви с 0,9% (възходяща ревизия от спад с 1,1%).

Изненадващо силното представяне на индустриалното производство се дължи главно на солиден скок с 10,3% на месечна база при производство на петрол и на природен газ в Северно море след възобновяване на работата на едно от най-големите находища - "Бузард", което беше затворено за профилактика по-дълго от обичайното.

В същото време британското промишлено производство нарасна през ноември с 1,3% (най-солиден растеж от април насам) спрямо октомври, когато се сви с 1% (при очаквания за повишение с 0,5%), като на годишна база растежът на промишленото производство в Обединеното кралство се повиши с 1,2% (най-солидно повишение от януари 2015-а година)след спад с 0,5% месец по-рано и при прогноза за повишение с 0,4 на сто.

Силните данни са в синхрон с бизнес и потребителски проучвания, показващи солидна експанзия на промишлената активност и на потребителските разходи във Великобритания през последното тримесечие на миналата година. Това предполага, че британската икономика ще запази до голям степен своя добър възходящ импулс, неоправдавайки очакванията за забавяне на икономическия растеж след референдума в края на юни за напускане на Европейския съюз.

Въпреки това редица икономисти и анализатори очакват икономиката на Обединеното кралство да загуби съществена част от скоростта си през 2017-а година, тъй като ускоряването на инфлацията в резултат на обезценяващата се британска валута ще навреди на потребителските харчове. Те също така очакват, че несигурността относно бъдещите връзки на Великобритания с ЕС ще навредят на бизнес инвестициите на Острова.

Междувременно ONS представи и данни, показващи рязко увеличаване на британския търговски дефицит през ноември въпреки солиден ръст на износа.

Дефицитът при търговията със стоки се разшири силно до 12,163 млрд. паунда от дефицит за 9,711 млрд. паунда през октомври при очаквания за по-умерено повишаване на дефицита до 11,15 млрд. британски лири.

Рязкото разширяване на дефицита при търговията със стоки се дължи на солиден ръст на британския внос с 8,4% до рекордните 39,174 млрд. паунда, като в същото време износът нарасна с 2,8% до рекордните 27,011 млрд. британски лири. Износът на британски стоки към останалите страни от ЕС нарасна с 8,7% до 13,368 млрд. паунда, но вносът от съюза скочи с цели 9,4% до 21,954 млрд. паунда.

В същото време общият дефицит при търговията със стоки и услуги се разду през ноември до 4,167 млрд. паунда от 1,547 млрд. паунда месец благодарение отново на здрав ръст на вноса с 6,9% до 51,511 млрд. паунда при нарастване на експорта с 1,5% до рекорден връх от 47,344 млрд. британски лири.

Въпреки смесените икономически данни, британската лира остава под натиск от продажби спрямо останалите основни валути, тъй като инвеститорите продължават да се опасяват от т.нар. "твърд Брекзит", при който страната ще загуби достъпа до единния европейски пазар. От една страна силните индустриални данни са в подкрепа за икономическия растеж през последното тримесечие на 2016-а година. От друга страна обаче, данните за търговския дефицит сякаш не оправдават очакванията, че рязката обезценка на паунда след референдума от края на юни ще окаже солидна подкрепа за британски износ, тъй като в същото време това оскъпява сериозно британския внос.

Британската лира падна за кратко към ново 11-седмично дъно от 1,2094 долара - най-ниско ниво от 25-и октомври 2016-а, преди да опита известна стабилизация около 1,2130 нивото. В същото време еврото се търгува без съществена промяна около 0,8670 британски лири, след като във вторник единната валута поскъпна до 9-седмичен връх от 0,8762 паунда.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Златна есен
  • Златна есен
  • Златна есен
  • Златна есен
  • Златна есен
Всички сякаш са се наговорили - само се оплакват от времето. Сякаш освен времето всичко ни е наред...
На този ден 12.12   1443 г. – Варненски кръстоносен поход: В Битката при Златица настъплението на кръстоносците, предвождани от Владислав III и Янош Хуняди, към Одрин е спряно от силна...