Бургаската прокуратура съди кмета и главния архитект на Несебър

11.02.2013 | 17:02
по статията работи: Теодора Пенева
Обвинението е повдигнато във връзка със скандала около застрояването на местните дюни
Бургаската прокуратура съди кмета и главния архитект на Несебър
Снимка: Булфото

Окръжната прокуратура в Бургас е повдигнала днес (11 февруари 2013 г.) обвинения срещу на кмета на кмета на Несебър Николай Димитров и главния архитект Валентин Димов заради случая със застрояването на дюните в крайморския град. Те са по досъдебно производство за престъпление по служба, съобщават от бургаската прокуратура.

Обвинението срещу Николай Димитров е на основание неизпълнение на служебните задължения. Прокуратурата е установила, че той не е осъществил контрол върху дейността на Общинския експертен съвет по устройство на територията при съгласуването и одобряването на инвестиционните проекти на фирмата-собственик на терена (фирма „Сле груп“) в края на миналата година.

Целта на Димитров е била облагодетелстването на въпросната компания, като „от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици“, е записано в обвинителния акт. Самият имот попада в защитена зона "Ахелой – Равда – Несебър", част от защитена зона "Емине".

Главният архитект на Несебър Валентин Димов също е с повдигнато обвинение за нарушаване и неизпълнение на служебните му задължения. Според прокуратурата на 12 и на 19 декември 2012 г. той е насрочил и провел заседания на общинския експертен съвет по устройство на територията в състав, несъответстващ на изискването на закона.

Също в нарушение на Закона за устройството на черноморското крайбрежие на 21 декември той е издал разрешение за строеж върху терена в местността "Кокала". Според обвинението действията и на главния архитект са били с цел набавяне на облага за "Сле Груп".

Престъпленията, в които са обвинени Николай Димитров и Валентин Димов по закон подлежат на наказание "лишаване от свобода" от една до осем години, уточняват от обвинението. Към момента на двамата са наложени мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 3000 лева.

По досъдебното производство за имота в местността "Кокала" са включени и материали относно друга процедура, касаеща строителство в Несебър.

Става дума за сграда с инвеститор "Империал бул тръст", която се изгражда на първа линия на морето и попада на територията. стопанисвана като учебна спортна база от Национална спортна академия (НСА).

За този случай окръжната прокуратура се е сезирала след телевизионно предаване и според обвинителите също е налице неизпълнение на служебни задължения от длъжностни лица.

"Към момента вече са констатирани нарушения от разследващите в процедурата, касаеща строителството и в този имот. Очаква се приобщаване на конкретни писмени доказателства по досъдебното производство, с оглед изготвяне на законосъобразна преценка, дали тези нарушения покриват признаците на престъпления от общ характер и съответно кои са виновните длъжностни лица осъществили ги", се посочва в съобщението на бургаската прокуратура.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...