България е лидер по нарушения на Европейската социална харта

30.01.2014 | 08:50
по статията работи: Георги Георгиев
Нараства броят на случаите на нарушени права при изплащането на социални осигуровки, което засяга най-уязвимите членове на обществото
България е лидер по нарушения на Европейската социална харта
Снимка: Булфото

 

Нарушенията на България по Европейската социална харта за периода 2008–2011 г. са били общо пет сочи доклад на Съвета на Европа.

Документът е приет от 38 европейски държави и засяга правата на човека, свързани със здравето, социалната сигурност и защита. Хартата визира провиненията при образователни и трудови нарушения, припомня iNews.bg.

В документа се посочва, че броят на трудовите злополуки, завършили със смърт, е твърде висок в България.

Комитетът оценява като недостатъчни обезщетенията при пенсиониране, безработица и болест в страната ни. В доклада се посочва, че нараства броят на случаите на нарушени права при изплащането на социални осигуровки, което засяга най-уязвимите – бедните, безработните, възрастните и болните хора.

България е дадена като лош пример за това, че поставя ограничителни периоди за получаването на социални помощи. Комитетът настоява, че такива помощи следва да бъдат изплащани толкова дълго, колкото е необходимо за нуждаещите се хора.

Добавя се, че твърде често се наблюдава нарушаване на социална защита на чужденците в България, които стават жертва на дискриминация.

Комитетът приема като дискриминация твърде продължителните периоди на престой, изисквани от местните власти за чужденците.

Според хартата трябва да им бъдат предоставени по-рано права на социална защита и съответните осигуровки. Комитетът е установил случаи на автоматично отнемане на разрешението за престой на чужденец, за да бъде лишен от правото на социални помощи.

В документа се казва още, че икономическата криза в Европа е довела до отрицателно въздействие върху човешките права. Обезпечаването на социалната защита е свързано с бюджетни разходи, които са били намалени.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 26.03   1812 г. – Земетресение разрушава Каракас, Венецуела. 1828 г. – Австрийският композитор Франц Шуберт изнася единствения си публичен концерт. 1841 г. –...