България е най-лошото място за плащане на данъци в Европейския съюз

23.02.2016 | 15:40
по статията работи: Даниел Василев
Процедурата отнема на компаниите средно 423 часа
България е най-лошото място за плащане на данъци в Европейския съюз
Снимка: Thinkstock/Guliver

България се класира на последно място сред всички страни от Европейския съюз по плащане на данъци, тъй като процедурата отнема 423 часа, сочи ежегодният доклад Paying Taxes 2016, издаван от Световната банка и PricewaterhouseCoopers (PwC). Това число се получава от сбора на времето, необходимо за плащане на всички отделни видове данъци, поплъване на необходимите документи (включително и за данъчни облекчения и данъчни кредити, ако такива са приложими) и връщането на ДДС. Методологията на двете организации използва примера на една средна по размер компания, извършваща дейност само в страната, от която произхожда, която е собственост на местен гражданин.

По този критерий страната се нарежда след Чехия, а освен в България 423 часа трае процедурата и в Сан Томе и Принсипи и Босна и Херцеговина. Северната ѝ съседка Румъния е значително по-напред в класацията, като там плащането на данъците отнема 159 часа – почти 3 пъти по-малко време, отколкото в България. Средният брой часове, които са необходими на една средна по размер компания от страните от Европейския съюз, за да плати данъците си, е от 2,5 пъти по времето, което е необходимо на българските работници – 173 часа.

Лидерът от европейските държави е Сан Марино, където на една фирма ѝ отнема 52 часа да приключи данъчната си процедура за годината. Челната петица на Стария континент се допълва от Люксембург (55 часа), Швейцария (63 ч.), Естония (81 ч.) и Ирландия (82 ч.), а на последните пет позиции преди България остават съответно Италия (269 ч.), Полша (271 ч.), Португалия (275 ч.), Унгария (277 ч.) и Чехия (405 ч.).

България изостава зад средното за Европейския съюз и по критерия брой плащания, сочи докладът. В страната той е 14, при средно за ЕС от 11,5, като тук тя е наравно с Италия и Румъния, а в Европа лидера Норвегия средните по размер компании извършват с 10 броя по-малко плащания. След Норвегия се подреждат Швеция (6 плащания), Латвия, Малта и Полша (7), а най-много са плащанията в Хърватия, Сан Марино и Швейцария (19), Исландия (21), Люксембург (23) и Кипър (27).

За сметка на това обаче България се подрежда относително високо в класирането на страните по обща данъчна тежест. У нас една средна фирма изплаща данъци в размер на 27% от приходите си (при 40,6% средно за Европейския съюз), което класира страната на 6-та позиция в ЕС. Преди нея са само Хърватия (20%), Люксембург (20,1%), Кипър (24,4%), Дания (24,5%) и Ирландия (25,9%). Географски погледнато, България има значително конкурентно предимство пред съседите си, тъй като според Световната банка и PwC общият размер на данъците в Румъния, Гърция, Сърбия и Турция е съответно 42%, 49,6%, 39,7% и 40,9%. Същевременно от страните, с които България граничи, само Македония има по-ниска данъчна тежест за средните фирми – 12,9%, което я класира на 7-мо място в света.

Най-висок дял от приходите си в рамките на ЕС изплащат средните по размер предприятия в Словакия (51,2%), Австрия (51,7%), Белгия (58,4%), Франция (62,7%) и Италия (64,8%).

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 08.04   217 г. – Римският император Каракала е убит от преторианския префект Макрин, който го наследява на трона. 1195 г. – Византийският император Исак II Ангел е...