България продължава да е на дъното по конкурентоспособност

27.05.2015 | 16:46
по статията работи: econ.bg
С по-ниски показатели от нас в Европа са само Хърватия и Украйна
България продължава да е на дъното по конкурентоспособност
Снимка: Thinkstock/Guliver

България остава сред най-неконкурентоспособните икономики. По този показател страната ни заема 55-о място сред 61 държави, става ясно от Годишника на световната конкурентоспособност за 2015 г. на Института за развитие на управлението в Швейцария, представени от Центъра за изследване на демокрацията.

От данните за миналата година става ясно, че основните показатели на България не са претърпели съществени промени, като тогава страната ни се е класирала на 56-о място. Показателите са идентични с тези и от 2010 г., става ясно от изследването.

С по-ниски показатели от нас в Европа са само Хърватия и Украйна. Страната остава далеч от най-доброто си постижение - 38-о място през 2009 г.

Според анализаторите слабите резултати са признак, че българските правителствени и бизнес лидери все още не съумяват да дефинират и осъществят последователни политики, съобразени с националните интереси, нужди и конкурентни предимства на регионите, които да се основават на дългосрочна стратегия за развитие на конкурентоспособността.

Конкурентната позиция на страната ни се отслабва допълнително от банковата криза от миналата година и високите държавни разходи, а нивото на безработица остава сравнително високо.

Сред най-ниско оценените в доклада са дългосрочните фактори за конкурентоспособност - опазване на околната среда, образование, цялостна инфраструктура и здравеопазване, както и индикаторите за ефективност на бизнес процесите - ниво на производителност и качество на управленските практики.

В доклада се посочва, че българската конкурентоспособност се намира в стагнация и на практика през първите 8 години от членството си в ЕС държавата не е съумяла да скъси дистанцията с останалите страни от Източна Европа.

Анализаторите отчитат, че сред основните предизвикателства, които продължават да стоят пред страната ни са оптимизирането на работата на публичната администрация, справянето с енергийната бедност, както и борбата с корупцията.

В доклада се посочва, че основните предимства на българската икономика остават ниските цени, което обаче прави страната ни уязвима на промени в международната конюнктура. Сред факторите, които подобряват общата конкурентоспособност на България, са ръстът на разходите на бизнеса за наука и иновации.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 12.04   238 г. – Римският император Гордиан II загива в битка с Максимин Трак, а баща му, съимператор Гордиан I се самоубива, научавайки за смъртта на сина си. 467 г....