България сред най-предпочитаните аутсорсинг дестинации

07.06.2015 | 13:44
по статията работи: econ.bg
Пример за процъфтяваща индустрия е Пловдив
България сред най-предпочитаните аутсорсинг дестинации
Снимка: Sxc.hu

България влиза в Топ 10 на най-предпочитаните дестинации за аутсорсинг. От изследването на международната консултантска компания A T Kearney става ясно, че страната ни заема девето място в света. Същата компания прави изледване през 2011 г., когато България заема пето място в Европа, информира „Файнейшъл таймс“.

Според експертите българският град, който е пример за процъфтяващата индустрия, е Пловдив.

„Град Пловдив, датиращ отпреди 6000 години и богат на археологически съкровища, възвръща предишната си културна и икономическа значимост, БВП на града нараства с 12-13% годишно, един от най-бързите темпове в страната. Голяма част от това може да се дължи на информационните технологии и аутсорсинг бума, подкрепян от местната власт и от правителството“, посочва „Файненшъл таймс“.

Инвеститорите са в района на „Тракия икономическа зона“ (ТИЗ), където през последните 10 г. са вложени над 1 млрд. евро.

Според Българската аутсорсинг асоциация (БАА) тази индустрия дава почти 4% от БВП на страната. София е най-големият център, но се развива и във Велико Търново, Варна и Бургас.

Най-често аутсорсингът се свързва с откриването на колцентрове, но реално у нас се предлагат широк кръг услуги - IТ, счетоводство, набиране и управление на персонал, доставки. Две от най-известните дестинации за аутсорсинг в света са Индия и Филипините. Нашите предимства са добро географско положение, обширни и удобни офис площи, ниски разходи и добре подготвена работна ръка.

„Делът на аутсорсинга в БВП през следващите три до пет години може да се удвои“, смята Стефан Бумов, председател на БАА.

В този сектор у нас работят над 20 хил. души, предимно млади хора, които задължително трябва да владеят поне английски език. Годишно компаниите реализират над 200 млн. долара приходи. Големите имена тук са канадската група „Телус“, чиито колцентрове работят за фирми от автомобилната промишленост, финансите и телекомуникациите. Тук е центърът на „Кока-кола“, който обслужва 26 страни. През 2010 г. „Хюлет-Пакард“ направи в страната един от своите шест основни центъра за доставки, както и лаборатория. У нас се установиха и центрове на Ай Би Ем и „Съдърланд“. С бързи темпове се развива и голямата местна аутсорсинг компания „Софика груп“, купена от американската TeleTech през миналата година, информира „Преса“. Тя предлага счетоводно обслужване, подбор и наемане на персонал и широк набор от IТ услуги.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...