България чества Националния си празник. Честит 3 март!

03.03.2013 | 09:12
по статията работи: Петя Бързилска
В цялата страна отбелязват с тържествени церемонии 135 години от Освобождението
България чества Националния си празник. Честит 3 март!
Снимка: Wikimedia Commons/Ignat Ignev

Днес се навършват 135 години от Освобождението на България и възстановяването на българската държава. По този повод отбелязваме Националния празник на страната.

На 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г. в градчето Сан Стефано (днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул), е подписан мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага краят на Руско-турската освободителна война от 1877- 1878 г.

Датата 3 март слага начало на Третата българска държава след 500-годишно османско владичество.

Договорът от Сан Стефано е подписан от граф Н. Игнатиев и Ал. Нелюдов от руска страна, и Сафет паша и Садулах бей - от турска. Той е предварителен и подлежи на одобрение от останалите Велики сили.

Датата, на която е подписан договорът, не е избрана случайно. Тя съвпада с коронацията на Александър ІІ през 1855 г. и освобождаването на крепостните селяни в Русия през 1861 г., за което руският император получава прозвището Освободител.

Санстефанска България, с малки изключения, припокрива картата на Екзархията от 1870 година, с която султанът легитимира православната духовност на българското население.

Великите сили реагират противоречиво на договора. По инициатива на Англия и Австро-Унгария той е ревизиран и заменен с Берлинския договор през юли 1878 година. Според него България е разделена на 5 части - Северна България и Софийският санджак формират васалното Княжество България; земите между Стара планина и Родопите се обособяват в отделна автономна област - Източна Румелия; Македония и Одринско остават в пределите на Османската империя под пряката власт на султана; градовете Пирот и Враня се предават на Сърбия, а Румъния получава Северна Добруджа.

За първи път 3 март се чества през 1880 г. - две години след Освобождението - като Ден на възшествието на престола на император Александър II.

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. 

С решение на Великото Народно събрание от 5 март 1990 г. датата е обявена за Национален празник.

Днес Националният празник се отбелязва с тържествени церемонии в цялата страна.

Акцент в тържествата са проявите на връх Шипка и тържествената заря-проверка пред Народното събрание в столицата София. В цялата страна, Националният празник 3 март ще бъдат отбелязани с тържествени прояви - литургии, панихиди за загиналите, митинг-шествия.

Венци и цветя ще бъдат поднесени в знак на почит към участниците в Руско-турската освободителна война 1877 - 1878 година.

На площада под връх Шипка ще се поднесат венци и цветя. Военнослужещи от Сухопътните войски ще участват в честванията на Националния празник на връх Шипка, предаде агенция "Фокус".

Въвеждат се промени в организацията на движението към връх Шипка. Служители на „Пътна полиция“ са ангажирани в регулирането на движението и паркирането на моторните превозни средства, отправили се към връх Шипка, за тържественото отбелязване на Националния празник. Временно ще бъде преустановено движението на МПС по главен път I – 5 - Габрово – Шипка – Казанлък. Забраната, от 08.00 до 14.30 часа, е и в двете посоки. Транзитното преминаване през това време ще се осъществява през Прохода на Републиката (Хаинбоаз). Забраната не важи за организирания транспорт и посетителите на тържествената проява. Организиран транспорт към връх Шипка има от Габрово и Казанлък.

Българският патриарх Неофит ще оглави традиционната Панихида за загиналите в храм-паметника Св. Александър Невски. Преди това в патриаршеската катедрала ще бъде отслужена Св. Литургия.

По традиция пред паметника на Незнайния воин в столицата ще бъде издигнато Националното знаме на Република България. Час по-късно пред президентството ще бъде извършена празнична смяна на караула. Акцент в тържествата както обикновено са проявите на връх Шипка и тържествената заря-проверка пред Народното събрание. Слово ще произнесе президентът Росен Плевнелиев.

Вечерта от 18.30 часа пред Народното събрание ще се проведе тържествена заря. В церемонията ще участват военнослужещи.

На 3 март посетителите на Националния военноисторически музей ще имат възможност да видят оригинала на Самарското знаме. За четвърта поредна година музеят обявява Ден на отворените врати по случай Националния празник, съобщават от пресцентъра на музея.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 10.04   428 г. – Несторий става патриарх на Константинопол. Три години по-късно е свален от поста заради обвинения в ерес. 837 г. – Халеевата комета прави най-близкия...