България ще поиска премахване на данъчните кредити за превозните средства

11.02.2016 | 13:46
по статията работи: econ.bg
Според финансовото министерство така компаниите ще водят счетоводството си по-лесно
България ще поиска премахване на данъчните кредити за превозните средства
Снимка: Булфото

По време на провелата се среща на Министерството на финансите беше решено, че България ще поиска да се направи изключение от правилата за облагане на превозните средства с ДДС, предаде БГНЕС. Освен това на срещата, на която са взели участие председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, финансовият министър Владислав Горанов, изпълнителният директор на Националната агенция по приходите Бойко Атанасов и директорът на КРИБ Евегений Ивайно се е взело решение НАП да внесе допълнителни пояснения в прилагането на данък „уикенд“.

Участниците на срещата са решили да се изпрати молба до Европейската комисия, която трябва да разреши на властите у нас да ограничат правото на данъчен кредит в размер на до 50% за пътните превозни средства. Такава мярка вече беше разрешена във Великобритания, Латвия, Полша, Естония и Румъния. Според заседаващите по този начин ще се „облекчи счетоводното отчитане и данъчното планиране при ползването им за лична употреба“. Точният размер на дерогацията, която България ще поиска от ЕК, ще бъде уточнен при последващи заседания.

По време на заседанието се припомни, че данък „уикенд“ ще се дължи винаги, когато фирмени активи се използват за лични нужди, но институциите се съгласиха, че може да бъдат въведени промени в данъчното законодателство, регламентиращо предоставянето на фирмени активи за лични нужди. Евентуално това ще се случи посредством облагане на корпоративните разходи, а не на индивидуалните доходи.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....