Бюджет 2014 струва по 4494 лева на човек

05.11.2013 | 13:15
по статията работи: Ралица Стоянова
Няма по-добър буфер от балансирания бюджет, считат от ИПИ
Бюджет 2014 струва по 4494 лева на човек

Бюджет 2014 ще струва по 4494 лева на човек, сочат сметките на Института за пазарна икономика (ИПИ), който представи традиционния си алтернативен бюджет.

Най-голяма част от тази сума - 1564 лева, ще отидат за пенсии, социални помощи и обезщетения. Дългът в края на годината пък ще ни излезе 2500 лева.

2014 г. ще бъде осмата, в която ще отчетем бюджетен дефицит, каза икономистът от ИПИ Петър Ганев. Според него няма по-добър буфер от балансирания бюджет.

Промени в данъците

Той отчете, че от 2009 г. досега няма нито един намален данък. В тази връзка от ИПИ настояват за премахване на данък “лихва” и данък “дивидент”, намаляване на данъка върху едноличните търговци от 15 на 10%. Икономистите предлагат още ограничаване на данъчните преференции (ваучери за храна, намаления за земеделците), както и постепенно покачване на акциза върху цигарите, което да започне от 2014 г.  

Ако тези предложения по отношение на данъците бъдат изпълнени, ще бъдат събрани 100 млн. лева повече приходи.

Рязане на субсидии

Икономистите настояват за премахване на националните доплащания за земеделците, особено за зърнопроизводителите. В същото време да се създаде фонд от 50 млн. лева за животновъди и зеленчукопроизводители, предлагат от ИПИ.

Трябва да се намалят и субсидиите за закъсали държавни предприятия, които са в размер на над 700 млн. лева, смятат още икономистите.

Те са изчислили, че намаляването на държавното подпомагане чрез субсидии ще спести около 334 млн. лева.

От ИПИ считат, че разходите за администрация трябва да бъдат свити с 10% догодина, а парите за образование да не се пипат.

Пари за регионите

Бюджет 2014 предвижда за регионите да бъдат отпуснати 500 млн. лева. Те ще бъдат записани като неотложни разходи и министрите ще ги разпределят по проекти. Според Петър Ганева този модел носи риск от корупция и непрозрачност. От ИПИ предлагат една пета от приходите от подоходния данък да бъдат прехвърляни към общините. Сумата отново е около 500 млн. лева, но ще отива там, където се генерират доходи и има заетост, обясни Ганев.

Пенсии и здраве

“Замразяването” на възрастта за пенсиониране ще струва 46 млн. лева, са изчислили от ИПИ. Те предлагат пренасочване на 2% от пенсионната вноска към частен фонд по избор.

Същата е идеята им и за здравните вноски, като целта е разбиване на монопола на НЗОК. Според икономиста Калоян Стайков централизираните търгове за лекарства са добра идея за смъкване на цените.

Като основни проблеми на здравната система той изтъкна неефективните разход и недофинансираната система, която се източва чрез декларирани, но неизплатени от работодателите вноски.

Алтернативният бюджет на ИПИ предвижда по-малко приходи (близо 29,9 млн. лева) и разходи (28,9 млн. лева) и първичен баланс от 719 млн. лева.

Според икономистите бюджетът трябва да се структурира така, че да се изпълнява какъвто е, независимо от политическата обстановка.

Що се отнася до бежанската криза, Ганев смята, че разходите за бежанци могат да натоварят бюджетите на някои министерства, но няма да “обърнат каруцата”.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...