Вашингтон обвинява Москва в нарушаване правилата на СТО

06.02.2019 | 13:55
по статията работи: econ.bg
САЩ подозират Русия в отдалечаване от правилата на свободната търговия, въпреки растежа на двустранния стокооборот
Вашингтон обвинява Москва в нарушаване правилата на СТО
Снимка: БГНЕС

САЩ смятат, че Русия системно нарушава правилата на Световната търговска организация (СТО) и възпрепятства свободната търговия. Това се казва в редовния отчет на търговския представител на САЩ в СТО, съобщиха руски медии. 

В документа се посочва, че Русия е извършила много реформи за установяване на свободна търговия и свободни пазари, за да бъде приета страната в СТО, което стана през 2012 г. В същото време последните години Русия се отдалечава от правилата на свободните пазари, което възпрепятства износа на американски стоки и услуги. "Ако САЩ разберат, че Русия не действа в съответствие със своите ангажименти към СТО, те ще проучат и ще приложат всички съответни мерки за разрешаване на проблема, за да запазят руските пазари отворени за износ от САЩ", посочва се в документа.

Същевременно авторите на доклада признават, че прекратяването на двустранните контакти с Москва след събитията в Украйна през 2014 г. ограничава възможностите на Вашингтон пряко да обсъждат притесненията си, а исканията на американското посолство за срещи често не намират отговор.

"Вносът на стоки в Русия продължава да бъде трудна задача. САЩ продължават внимателно да следят за изпълнението от страна на Русия на задълженията по митата, но не митническите мерки създават най-големите пречки пред търговията", се изтъква в документа.

САЩ също така са недоволни от правилата за износ от Русия. "Русия поддържа списък на така наречените "важни" продукти, които могат да бъдат обект на ограничения върху износа", пишат авторите на доклада. Те добавят, че са готови да изискват от СТО "принудителни действия" спрямо Русия, ако е необходимо.

В края на март 2018 г. САЩ наложиха вносни мита върху доставките на стомана в размер на 25%, а за алуминия 10-процентни мита, включително от Русия. В отговор Москва наложи нови вносни мита върху редица американски стоки. Отделно тя внесе жалба срещу САЩ в СТО по този повод. В тази връзка в организацията бе създадена специална група, която ще разгледа спора. 

Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов твърди, че стокооборът между двете страни през първите 10 месеца на 2018 г. е нараснал с 16 на сто до 23,3 млрд. долара.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Предизборна платформа на Пернишки кандидат кмет: 1.Мислуим на всека една магистрала да турим и по една Голф уента 2.Миньор Перник всека година национален шампион ... по два пъти. Минимум! 3.На...
На този ден 18.02   1229 г. – Съгласно договор между императора на Свещената Римска империя Фридрих II и египетския султан Ал-Камил, християнските поклонници получават право да посещават...