Велоалеи ще имат столичните булеварди "Мария Луиза" и "Бъкстон"

08.05.2012 | 09:55
по статията работи: Теодора Пенева
Столична община строи нови 8 детски градини
Велоалеи ще имат столичните булеварди "Мария Луиза" и "Бъкстон"
Снимка: Sxc.hu

Продължава подмяната на настилките по големите софийски булеварди - "Черни връх" и "Княгиня Мария Луиза", коментира кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред bTV. В момента са в ход ремонтите на някои от столичните булеварди и улици. Булевардите "Братя Бъкстон" и "Княгиня Мария Луиза" ще бъдат снабдени с велоалеи.

Основно се запълват зейналите дупки по настилките, каза Фандъкова. Тя добави, че след тежката зима и ремонта на големите улици дейността на Общината е навлязла и в малките кварталните улици. Ремонтите се извършват под строг контрол - изготвен е списък на дупките и ако някоя от тях се отвори преди изтичането на гаранционния срок (една година), се запълва за сметка на изпълнителя. Срокът на годност на ремонта е описан в закона.

През тази година стартират и ремонтни дейности по тротоарите, допълни кметът. Досега са ремонтирани общо около 135 хил. кв. метра, а по програма остават още 450 хил. кв. метра. Става въпрос обаче само за запълване на дупките. От догодина ще започнем програма за преасфалтиране на улиците, обеща още кметът на столицата. Ще се започне от най-натоварените улици в града.

В рамките на една седмица ще бъдат обявени условията за участие в програмата "Зелена София", свързана с облагородяването на междублоковите пространства в кварталите. При реализацията на проекта Столична община е натоварена със задачата да закупи необходимите за това пейки, дръвчета и други. Бенефициентите могат да се включат в подялбата на средствата посредством етажната си собственост.  От тази година право за участие в програмата ще имат и читалищата.

Фандъкова коментира още и темата за детските градини в София. Преди няколко дни беше извършено първо класиране и стана ясно, че за 16 хил. деца няма място в детска градина. В тази връзка кметът коментира, че стремежът е да бъдат откривани нови детски градини и нови места в тях.

"В момента строим осем детски градини, ремонтираме още помещения в "Лозенец", които ще поемат още деца", обясни още Йорданка Фандъкова.

Друга обсъждана тема беше тази за осиновяването на кучета от приют. В новата "Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Столична община 2012-2016 г." е предвиден много строг контрол при осиновяването на животните. Когато някой си вземе куче от приют, ще трябва да го гледа в домашни условия и да го регистрира в общината, разпоредила се е кметът на София. Фандъкова допълни, че всеки месец Оперативна програма "Екоравновесие" ще дава отчет за дейността си.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...