Включват представители на бизнеса в държавните енергийни дружествата

16.09.2015 | 13:42
по статията работи: Десислава Маданска
Вкарват собствениците на производства, ползващи преференциални цени, в публичен регистър
Включват представители на бизнеса в държавните енергийни дружествата
Снимка: Thinkstock/Guliver

Представители на бизнеса ще бъдат включени в ръководството на държавни енергийни компании. Целта е да се оптимизира контрола и дейността на дружествата. Това е заявил премиерът Бойко Борисов на среща с представители на работодателските организации. Също така работодателите ще имат и представители в парламентарната комисия, която наблюдава и следи работата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), заяви председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев. Причина за исканата среща е протестът на бизнеса срещу поскъпването на тока за индустрията.

На срещата е било решено още от утре (четвъртък) да се започне спешно работа по пътната карта за реформи в енергетиката от работна група. Тя ще се ръководи от вицепремиера Томислав Дончев и ще включва енергийния министър Теменужка Петкова, финансовия министър Владислав Горанов и шефа на енергийната комисия Делян Добрев. В пътната карта ще бъдат посочени мероприятията, сроковете и мерките, които трябва да се вземат за оптимизиране на състоянието на енергетиката.

Борисов е обещал да съдейства на бизнеса и за поредица от мерки и законодателни инициативи, стана ясно от думите на Домусчиев.

„Като законодателни промени се разбрахме, че ще получим съдействието на премиера и на всички министри относно: въвеждането мораториум върху всякакви нови преференциални производства; даването на преференциални цени за производство и изкупуване на съответната електроенергия”, обяви Домусчиев.

Договорено е още да бъдат предприети законодателни инициативи, касаещи възможността за прекратяване на всякакви договори за изкупуване на електроенергия на преференциални цени в случай, че бъдат констатирани умишлени злоупотреби от страна на собствениците на тези дружества.

Бизнесът и управляващите са коментирали и необходимостта от публичен регистър на собствеността на всички производства, които ползват преференциални цени. Със законодателни промени информацията за собствениците, договорите и дейността на дружеството, чието производство се изкупува на преференциални цени, ще е достъпна.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък обясни, че при тази среща не ставало въпрос за „мирни преговори“ с бизнеса за цената на тока, а била „част от диалога”, който правителството поддържа с всички заинтересовани страни.

„Има още какво да се направи за цената на енергията за бизнеса“, изтъкна той.

Дончев обясни, че страните са се споразумели за няколко пакета мерки, като някои от тях били оперативни, а други - законодателни. Първият пакет мерки е свързан с усилията за повече прозрачност в енергетиката. По думите на вицепремиера това означава бизнесът да бъде вкаран там, където се образува цената, както в КЕВР и в представителство в държавната енергетика. Той поясни, че не става дума за обществени съвет, а за пряко участие в бордовете.

„Нека колегите видят какво се случва, ако някъде има свръх разходи или ненужни, нека те да бъдат тези, които ще ни помогнат да го прекратим”, аргументира се Дончев.

Поставен е въпросът за мораториум по отношение на образуване на нови преференции при производството на електроенергия, посочи ресорният вицепремиер.

„Коментирано беше, че въпреки взетите мерки преди месеци, в енергетиката все още има много злоупотреби. Всичко, което зависи от изпълнителната власт, ще бъде направено“, обеща Дончев.

На шефа на енергийната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Делян Добрев пък бе възложено да промени законодателството така, че при констатирано нарушение по отношение на производител с преференциална цена на тока, държавата да му отнема преференциите.

„Това ще бъде много силна мярка за превенция по отношение на всички нарушения, защото въпреки взетите мерки, нарушенията продължават. Фотоволтаици продължават да произвеждат енергия и нощем”, призна Дончев.

От своя страна Делян Добрев отбеляза, че досега въпросът за оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов не е обсъждан в парламента, въпреки че работодателите продължават Иванов да напусне поста си.

„Работодателските организации са наши партньори и съм сигурен, че ще ни помогнат за по-голяма прозрачност върху работата на енергийните дружества, както и за контрол върху разходите. Това все още е проблем, който с участието на работодателите в бордовете на държавните дружества, може да бъде решен. Решихме да се извършва постоянен мониторинг върху финансовото състояние на НЕК. Цени на тока не са коментирани, КЕВР решава това”, каза депутатът от ГЕРБ.

Запитан дали ще имаме проблем с ЕС заради искания от работодателите мораториум, той отговори, че това може да стане по друг начин, като се премахнат последните останали преференциални цени от тук нататък, което не нарушава европейското законодателство”, добави той.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов пък изрази удовлетворение от факта, че правителството е поело ангажимент пред Европейската комисия да се ускорят нещата за разглеждането на въпроса с държавната помощ за производителите, чиято енергията се изкупува на преференциални цени.

Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев цената на тока може да се намали незабавно, като от 1 ноември ще има много повече възможности.

„Това е една от причините за искане на промяна в ръководството на КЕВР, защото и сегашната цена не лежи на здрава основа“, каза Велев.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...