Влизат в сила нови правила за обмен на валута

14.08.2012 | 08:42
по статията работи: Лили Бончева
Разликата между курсовете "купува" и "продава" в чейндж бюрата не може да бъде по-голяма от 5% от курса за деня на БНБ
Влизат в сила нови правила за обмен на валута

Разликата между курсовете "купува" и "продава" в обменните бюра за валута не може да бъде по-голяма от 5% от курса за деня на Българската народна банка (БНБ). Това постановява промяна в Наредбата за обменните бюра, която влиза в сила от днес (14 август).

Според досегашното законодателство разликата в курсовете "купува" и "продава" не трябваше да е повече от 20 на сто от курса на деня на БНБ, припомня БНР.

В страната работят повече от 1700 обменни бюра, собственост на около 700 фирми. През миналата година бюрата са били с 234 по-малко.

Данъчните смятат, че промените в Наредбата ще ограничат възможността обменните бюра да използват подвеждащи реклами или да заблуждават с различни курсове на табелите извън бюрата и вътре пред касите. От Националната агенция за приходите (НАП) са на мнение, че промените ще се отразят само на онези търговци, които умишлено подвеждат клиентите си.

До края на годината се очаква да започнат да работят машините за обмен на валута, които на принципа на банкомат ще обменят до 2000 лева. Те ще издават касови бележки и ще са свързани с НАП. Чрез машините ще може да се обменя само чуждестранна валута срещу левовата й равностойност. Друг вид сделки, като например покупка на долари срещу евро, няма да са възможни.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...