Влошаване на бизнес климата през април

29.04.2013 | 11:02
по статията работи: Петя Бързилска
Спадът се дължи на изместване на мненията на мениджърите от промишлеността за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца
Влошаване на бизнес климата през април

През април 2013 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 0.6 пункта спрямо равнището си от предходния месец, което се дължи изцяло на спада на показателя в промишлеността. Това показват изнесените днес данни на Националния статистически институт (НСИ).

От началото на годината доверието на бизнеса е разнопосочно всеки месец. През март спадът на месечна база при коефициента на бизнес климата беше по-голям - в рамките на 1,8%. През февруари обаче показателят се повиши с 5.7 пункта спрямо януари, като през първия месец на годината намаля с 3,2%.

За последните няколко години най-високо е било доверието на бизнеса в годините 2006-2008 г. През 2009 г. се наблюдава срив на показателя за бизнес климата, като след това той постепенно се покачва.

Промишленост

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността” намалява с 4.2 пункта в сравнение с март поради изместване на мненията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от „по-добро” към запазване на „същото”.

Анкетата регистрира леко подобрение в оценките им по отношение на производствената активност, като и очакванията им за следващите три месеца остават благоприятни.

Средното натоварване на мощностите през април е с 3.4 пункта под нивото от януари и достига 68.0%.

Предприятията съобщават за излишък от мощности с оглед на очакваното търсене през следващите месеци, но следва да се отбележи, че този излишък намалява през последните три месеца, коментират от НСИ.

Основните проблеми за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, посочени съответно от 53.4 и 47.9% от предприемачите. По отношение на продажните цени мениджърите очакват запазване на равнището им през следващите три месеца.

Строителство

През април съставният показател „бизнес климат в строителството” се повишава с 4.4 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. В следващата половин година стопанските ръководители очакват и увеличение на новите поръчки в строителството, което според тях ще доведе и до известно активизиране на дейността в краткосрочен план.

Същевременно обаче анкетата отчита увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащането. Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, продължава да бъде несигурната икономическа среда, следват финансовите проблеми, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.

Относно продажните цени в строителството мениджърите не очакват те да се покачат през следващите три месеца.

Припомняме, че по данни на НСИ през февруари 2013 г. индексът на продукцията в сектор „Строителство”, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 0.6% над равнището от януари тази година.

Търговия на дребно

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" остава приблизително на равнището си от предходния месец. Прогнозите на търговците на дребно за развитието на бизнеса в отрасъла през следващите шест месеца са по-благоприятни. Регистрира се повишен оптимизъм в очакванията им и по отношение на обема на продажбите и на поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

През четвъртия месец на годината анкетата отбелязва засилване на негативното влияние на фактора „несигурна икономическа среда” - с 24.3 пункта, който измества на второ място затрудненията на предприятията, свързани с недостатъчното търсене.

По отношение на продажните цени по-голямата част от търговците на дребно предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

По данни на Евростат през февруари тази година спрямо предходния месец оборотът в търговията на дребно в България намалява с 0,9%.

Услуги

През април съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се подобрява с 0.6 пункта спрямо мартенското си равнище оради по-благоприятните очаквания на стопанските ръководители за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Мненията им по отношение на настоящото и очакваното търсене на услуги обаче са по-резервирани.

Факторите, затрудняващи в най-голяма степен дейността на предприятията, остават несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене. Очакванията на мениджърите за продажните цени в сектора на услугите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 09.04   193 г. – Септимий Север е обявен за римски император. 1387 г. – Османският владетел Мурад I превзема Солун. 1413 г. – Хенри V е коронован за крал на...