Вносните домати и краставици - все още по-евтини от оранжерийните

28.01.2013 | 17:55
по статията работи: Теодора Пенева
През последната седмица месните продукти на пазара на едро са поскъпнали, а плодовете са поевтинели
Вносните домати и краставици - все още по-евтини от оранжерийните

Поскъпване на месните продукти и на оранжерийните зеленчуци и спад в цените на вносните зеленчуци – тези тенденции са се очертали на пазара на едро на храните през последната работна седмица (21-25 януари 2013 г.). Това сочи анализът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), публикуван на официалната страница на комисията.

1,7% е увеличението при замразеното пиле – със 7 стотинки до 4,21 лв./кг. Трайният варено-пушен салам е поскъпнал с 8 стотинки, кренвиршите – с 5, а малотрайните колбаси (в това число и шунката) – с 4 ст./кг. Запазила се е единствено цената на каймата.

При млечните продукти движенията са разнопосочни. Цената на едро на кашкавал „Витоша“ се е повишила с 5 стотинки до 10,60 лева. От друга страна са се понижили стойностите при кравето сирене (с 1,2% или с 6 ст. до 5,02 лева) и при кравето масло (с 2,4% или с 3 стотинки).

Най-съществен спад при зеленчуците отбелязват вносните краставици – между 21 и 25 януари те са поевтинели с цели 24 ст./кг или с 9,6 на сто. Цената им обаче продължава да е сравнително висока – 2,25 лева. По-скъпи на пазара на едро са оранжерийните краставици, килограм от които се продава средно за 2,66 лева – повишение с 11 стотинки или с 4,3%. Същата тенденция се наблюдава и при доматите – вносните са поевтинели с цели 7,5% (18 стотинки) до цена от 2,21 лв./кг, докато тази на оранжерийните се е покачила с 3,3% (8 ст.) до 2,50 лева.

По-отчетливи промени при зеленчуците са поскъпването с 3 ст./кг на зрелия кромид, намалението с 5 стотинки при морковите и това с 9 стотинки при зрелия чесън.

Всички плодове са поевтинели в седмицата 21-25 януари. Най-съществен е спадът при портокалите (с 10 ст. или с 9,6%) и мандарините (със 7 ст. или с 5,3%). Понижили са се цените още на ябълките и лимоните (с по 4 ст.) и на бананите (с 2 ст.).

При останалите храни по-съществените изменения са ценовите понижения на олиото (с 2 ст./л до 2,75 лева) и на зрелия фасул (с 3 стотинки).

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...