Въведен е в експлоатация първия дизел генератор на резервната централа на Четвърти блок на Ростовската АЕЦ

11.09.2017 | 13:15
по статията работи: econ.bg
Централата ще има три изолирани установки с дизел генератори с обща мощност 18 мегавата и напрежение от 6,3 киловолта
Въведен е в експлоатация първия дизел генератор на резервната централа на Четвърти блок на Ростовската АЕЦ
Снимка: mf

На 8 септември първият дизел генератор на резервната електроцентрала (РДЕЦ) на Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ бе включен в експлоатация по проектната схема. Преди това бе проведено 72-часово пробно пускане и комплексни тестове на системата за безопасност. 

Централата ще има три изолирани установки с дизел генератори с обща мощност 18 мегавата и напрежение от 6,3 киловолта.

Всяка установка е едноагрегатна електроцентрала, която осигурява системата за безопасност на енергоблока по отделен канал. Всеки дизел генератор на РДЕЦ е оборудван с автономни системи за гориво, охлаждане, масло, стартов въздух, отопление, вентилация, електроснабдяване за собствени нужди. За осигуряване на висока надеждност всеки дизел генератор има дублираща система за стартиране. Пускането се осъществява по сигнал от управляващите системи за безопасност. Освен това по проект е предвидена и възможност за дистанционно пускане на дизел генераторите от блочния щит за управление, резервния щит за управление на енергоблока, както и от местния щит на РДЕЦ.

В периода на експлоатация на енергоблока на АЕЦ резервната дизелна електроцентрала се намира в състояние на постоянна готовност и е предназначена за поддръжка на системите на безопасност на енергоблока в случай на излизане от строя на основните източници на захранване. 

„Включването на дизел генератора на РДЕЦ е задължително условие за началото на етапа на горещата обкатка на реактора“, подчерта вицепрезидентът по проектите в Русия на АО ИК „АСЕ“ Алексей Дерий. „И това условие се изпълнява“, допълни той. 

Провеждането на горещата обкатка на реакторната установка (тестове на реактора при параметри, идентични на работните) е предвидено да стане до края на месеца.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Лейди София АД Предлага изключително богата гама чорапогащи и чорапи.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Моше починал и цялата фамилия се събрала да разбере последното му желание: - Искам да ме погребете с всичките ми пари. - Как така ще го погребем със всичките пари? - ‎Щом това е последното му...
На този ден 17.07   813 г. – Обсада на Константинопол: Българската войска, предвождана от кан Крум, обсажда столицата на Византия Константинопол. 1279 г. – Войските на Ивайло...