Въвеждаме електронна винетка от 2017 г.

04.12.2015 | 11:00
по статията работи: econ.bg
За ремонт на пътищата са нужни 600 млн. лв.
Въвеждаме електронна винетка от 2017 г.
Снимка: Sxc.hu

Електронната винетка може да бъде въведена през 2017 година. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

„България няма да поставя бариери по пътищата. Ще следим с джипиес система движението по пътищата и ще бъде въведена електронна винетка“, каза министърът.

Дали през 2017 година ще успеем да въведем системата, ще зависи от преминаването успешно на процедурата по Обществените поръчки, която ще бъде проведена през 2016 година. Павлова уточни, че електронната винетка ще важи за всички пътища на страната.

„Не е толкова просто, не е да сложим пет бариери и след това да ви събираме такси. Вие си представяте пет бариери на петте магистрали. А ние имаме 20 000 км пътища. Затова трябва цялата държава, всички пътища да бъдат опасани с рамки и камери и трябва да бъдат направени тези устройства, за да може да се плаща, а винетката да стане електронна. Така системата ще е по-справедлива”, смята Лиляна Павлова.

Регионалният министър обясни, че електронните винетки ще са за време, а не за изминато разстояние. По думите й, ако се плаща за изминато разстояние, ще бъде много по-скъпо.

„Винаги има хора, които искрено протестират, има такива – дежурно протестиращи. И пак да кажем 8 лв. на месец е таксата, която ще се плаща за пътища”, коментира министърът пред Нова телевизия относно протестите срещу поскъпването на задължителния стикер.

Павлова каза още, че за ремонт на пътищата са нужни 600 млн. лв., като в момента налични са едва 200 млн. лв. По-лошо е състоянието на третокласните пътища, тъй като секторът е недофинансиран

„Затова ни трябват повече средства, Европа не дава пари за ремонт, а за строеж“, добави тя.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...