В Благоевградско останаха без дърва за зимата

19.09.2012 | 14:44
по статията работи: Теодора Пенева
Дървата за огрев масово се изнасят за Гърция, а собственият добив е затруднен
В Благоевградско останаха без дърва за зимата

 

В района на Гоце Делчев се наблюдава недостиг на дърва за огрев, каза пред "Нова телевизия" кметът на община Сатовча Арбен Мименов. Оказва се, че голяма част от жителите в региона не могат да се подсигурят с дърва за зимата заради големия износ в Гърция.

Борсите в повечето села в Гоце Делчев са празни, а процедурите за собствен добив – тромави, казват от управата на една от най-големите общини в Благоевградско (Сатовча).

Кметът разказва: "Има наистина недостиг. Дадени са дървата на много фирми, които фирми от своя страна имат работници, които трябва да издържат. Аз не ги упреквам. Те, дава им се, те продават дърва в Гърция". Според него процентът на дървата, изнасяни в южната ни съседка, трябва сериозно да бъде намален, за да има жителите на българския регион също да се снабдяват от Държавното горско стопанство в Гоце Делчев.

По думите на кмета в село Годешево, например, към днешна дата няма нито едно семейство, снабдено с дърва. От местното кметство са реагирали на проблема и Мименов се надява по него да се вземат сериозни мерки.

Затруднени са и условията за собствен добив на дърва. Процедурата по издаването на позволителни за сеч е мудна и тромава - срокът за документа е един месец.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...