В сила е новата регистрация на автомобили

05.01.2015 | 13:26
по статията работи: Десислава Маданска
Вече няма да се подават декларации към общината за придобиването или продажбата на МПС
В сила е новата регистрация на автомобили
Снимка: Булфото

Вече е в сила новата система за регистрация на моторните превозни средства, като общините ще получават всекидневно информация за регистрациите в КАТ. Това заяви зам.-кметът по финансите в Столична община Дончо Барбалов пред БНР. До момента автомобилът се регистрираше първо в КАТ, а след това собственикът беше задължен да го обяви и пред данъчните власти в съответната община.

От днес нито фирмите, нито гражданите имат ангажимент да подават данъчни декларации към общината за придобиването или продажбата на моторно превозно средство.

По думите му целта е с промяната да се постигне по-добър контрол и по-добра събираемост на данъците.

Той обясни и какво се случва с колите, които са регистрирани в КАТ, но не и в общината:

„Тези коли ние ще ги открием. Дори провеждаме кампания за деклариране на такива автомобили и се надявам в най-скоро време техните собственици да се явят в данъчните служби и да ги декларират. В Столичната община въведохме преди повече от година връзка с техническите прегледи, в резултат на което много такива автомобили бяха декларирани“, каза Барбалов.

Той отчете, че с въвеждането на мярката събираемостта на данъците се е подобрила с 5 млн. лв. Според Дончо Барбалов през последната година броят на недекларираните в общините превозни средства силно е намалял.

Заместник-кметът подчерта, че се запазва необходимостта от подаване на данъчна декларация в службите "Местни данъци и такси" за тези хора, които са придобили МПС в резултат на наследство, когато има повече от един собственик на превозно средство или собственикът има отстъпка от данъка.

Той съобщи, че данъчната кампания в София тази година ще започне в началото на февруари, месец по-рано от досегашната практика, за да има повече време гражданите да се възползват от отстъпките.

„Тази година очакваме добри приходи от данъците. Минала година имахме около 20 милиона по-добри приходи, тази година се надяваме тенденцията да се запази. От моторните превозни средства разчитаме на приходи в размер на 80 милиона лева, което ще помогне на града да подобри състоянието на пътната инфраструктура“, каза Барбалов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 11.04   1079 г. – Със заповед на полския крал е екзекутиран епископа на Краков Станислас, който по-късно е канонизиран и става покровител на Полша. 1241 г. –...