Германия е спечелила над 1,3 млрд. евро от кризата в Гърция

13.07.2017 | 18:00
по статията работи: Econ.bg
Германия е спечелила над 1,3 млрд. евро от кризата в Гърция

Германия е спечелила 1.34 млрд. евро от кризата в Гърция. Приходите дошли от натрупани лихви по отпуснатите на правителството в Атина кредити и от покупката на гръцки дългови инструменти.

В държавната хазна на Германия са влезли 393 млн. евро като лихви само от един заем, отпуснат на Гърция от германската държавна банка KfW през 2010 г. Печалбите, натрупани от Берлин от 2015 г. в рамките на програмата на Европейската централна банка за изкупуване на гръцки облигации, възлизат общо на 952 млн. евро, писа немският всекидневник Süddeutsche Zeitung, като цитира отговор на Министерството на финансите на въпрос, зададен от парламентарната група на Зелените в страната.

Държавите от Eврозоната решиха през 2012 г. да изплащат на Гърция приходите, които получават от изкупените дългови инструменти. След като изтече вторият финансов спасителен пакет, отпуснат на страната през 2015 г., приходите от 2014 г. бяха блокирани и поставени в специална банкова сметка. Приходите от лихви от 2015 г. насам обаче вече не се прехвърлят в тази сметка. Парламентарният секретар на Министерството на финансите Йенс Шпан отговори в пленарната зала, че германското правителство няма намерение да прави повече трансфери към тази сметка.

От Зелената партия смятат, че не е нормално ФРГ да печели от гръцката криза и призова правителството в Берлин да изпрати на Атина парите, които й се полагат. "Това, че Германия печели от кризата в Гърция, не е незаконно, но е неприемливо от морална гледна точка", заяви експертът по бюджетните въпроси на Зелените Свен Кристиан Киндлер, отбелязва още в."Сега"

През май Гърция постигна поредното споразумение с международните кредитори в лицето на МВФ и ЕС за допълнително спасително финансиране. В замяна Атина прокара през парламента орязване на пенсиите и по-малко облекчения за данъкоплатците, за да направи плащания по дълга в размер на 7.5 млрд. евро през юли. В същото време бе съобщено, че гръцката икономика е нараснала с 0.4% през първото тримесечие на т.г., показва официалната статистика на Атина за 2017 г. С това се променя предишната информация за свиване с 0.1%, която беше представена през май.

Вчера Европейската комисия (EК) препоръча на Съвета на ЕС да прекрати процедурата за прекомерен дефицит срещу Гърция, съобщиха от пресслужбата на институцията. Решението за това е взето, тъй като в последните години страната полага значителни усилия за консолидиране на публичните финанси.

Според ЕК Гърция постепенно се връща към финансова стабилност. Салдото на консолидирания държавен бюджет се е подобрило от дефицит от 15.1% през 2009 г. до излишък от 0.7% през 2016 г./Expert.bg/

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Неолаб ООД Доставка на лабораторна техника, консумативи и аксесоари.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Мутра излиза в отпуска. Отива в туристическа агенция и пита къде може да си прекара приятно почивните дни. Служителката му отговаря, че има специална отстъпка за сафаритата. - Какво е сафари? - пита...
На този ден 19.05   1536 г. – Втората жена на крал Хенри VIII, кралица Ан Болейн, е обезглавена в Лондон за прелюбодеяние, кръвосмешение и държавна измяна. 1568 г. – По нареждане...