Германският енергиен гигант E.ON отчете рекордна финансова загуба през 2016 година

15.03.2017 | 16:10
по статията работи: econ.bg
За 2017 година компанията E.ON прогнозира нетни приходи в размер между 1,2 и 1,45 млрд. евро
Германският енергиен гигант E.ON отчете рекордна финансова загуба през 2016 година
Снимка: БГНЕС

Водещата немска енергийна компания E.ON SE обяви, че нейната нетна финансова загуба се е задълбочила през 2016 година до рекорден размер в исторически план с оглед на големи разходи за преструктуриране, свързани с отделяне на нейното поделение Uniper и рискове за допълнително доплащане във връзка с плановете за ядрената индустрия в бъдеще, наложени от правителството на Германия. 

Германският енергиен гигант, който започна да се фокусира върху възобновяеми източници на енергия, отчете нетна загуба за миналата година в размер на 8,45 млрд. евро, или по 4,33 евро на акция, спрямо загуба за 6,99 млрд. евро (или под 3,6 евро на акция) през 2015 година. В същото време беше отбелязан и спад с 11% на продажбите на E.ON до 38,17 млрд. евро от 42,65 млрд. евро година по-рано. 

Отделянето на Uniper и финансирането на хранилища за съхраняване на ядрени отпадъци оставиха дълбоки следи върху нашия баланс, заяви главният изпълнителен директор на компанията Йонас Тисен. 

Компанията обяви, че в средата на настоящата година ще прехвърли почти 10 млрд. евро във "Фонда за управление на ядрени отпадъци" в Германия, който беше наложен от немското правителство и трябва да бъде финансиран от отговорните за това страни до 2022 година, когато по план трябва да се сложи край на ядрената енергетика в страната. 

Въпреки слабите финансови резултати ръководството на компанията предложи раздаването на дивидент от 0,21 евро за акция, като това представлява понижение с 58% спрямо дивидент за 0,5 евро на акция, изплатен през 2015 година. 

За 2017 година компанията E.ON прогнозира нетни приходи в размер между 1,2 и 1,45 млрд. евро. 

В резултат на слабите финансови резултати акциите на немската енергийна компания се понижават с 3,62% в началото на днешната търговия.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
По време на интервю за работа. Интервюиращият пита: - Хм, във вашите препоръки пише, че сте "враждебен", "безразсъден" и "избухлив". Кандидатът за работа: - Да, така е. Бях най-добрият им...
На този ден 13.03   1516 г. – Карл V Хабсбург е провъзгласен за първи крал на Испания. 1519 г. – Испанският конкистадор Ернан Кортес слиза на мексиканския бряг и започва поход...