Големите ученици могат да се върнат в клас с тест или сертификат

01.12.2021 | 12:20
по статията работи: econ.bg
От днес децата от 5-ти до 12-ти клас могат да се върнат в клас след представяне на зелен сертификат или щадящ тест за Covid-19
Големите ученици могат да се върнат в клас с тест или сертификат
Снимка: под лиценза на creative commons

От днес децата от 5-ти до 12-ти клас могат да се върнат в клас след представяне на зелен сертификат или щадящ тест за Covid-19.

Зеленият сертификат или щадящ тест, е условие за връщането на учениците от 5-ти до 12-ти клас в училище. Това предвижда заповедта на министерството, която влиза в сила от днес. Присъствието в клас е съобразено и със заболеваемостта на 100 000 души население.

Учениците в дуална форма на обучение ще могат да посещават извънкласни занимания и извън сградата на училищата. Това важи и за практическите занятия, индивидуалните консултации с преподаватели, и явяване на изпити. 

Според условието децата, които са се тествали сутринта, следобед няма да правят втори тест, за да посетят извънкласно занимание. В центровете за подкрепа на личностно развитие, се допускат не повече от пет човека в помещение, при дистанция от 1,5 метра.

По отношение на граничния контрол за влизане в страната на българи и чужденци от страни в зелена или оранжева зона, това ще става с представяне на сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от тест. Ако влизащият в страната няма нито едно от изброените, се поставя под 10-дневна карантина. За да се освободи от нея, може да се тества 72 часа след пристигането си, с антигенен или ПСР тест.

При влизане от страна в червена зона, ще се допускат български граждани и такива със статут на постоянно пребиваващи, медицински  специалисти, медицински научни  работници, социални, срещу зелен сертификат. И за тях важи условието за карантина, ако са без сертификат. Допускат се и граждани  на  Европейския  съюз,  на  Европейското  икономическо пространство и Швейцария,  на Великобритания и Северна Ирландия, също срещу зелен сертификат. 

В червена зона са Мозамбик, Ботсвана, Южна Африка, Лесото, Есватини, Намибия и Зимбабве. От там се допускат само български граждани, които се поставят под задължителна 10-дневна карантина. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...