Голешово, Ситово и "Св.Петка" - "най-красиви и най-неизвестни"

10.02.2009 | 14:22
по статията работи: Апостол Апостолов
Днес бяха обявени резултатите от конкурс на "Пътеводител Бг" на БНТ Сат, ДАТ и Камарата на строителите
Голешово, Ситово и "Св.Петка" - "най-красиви и най-неизвестни"
Автор: Апостол Апостолов, Econ.bg. Снимка: webdesign-elements.com

Две села и един параклис са определени чрез конкурс за трите най-красиви и същевременно най-неизвестни места в България. Кампанията стартира през 2008 година. Нейни инициатори са предаването на БНТ Сат "Пътеводител Бг", Държавната агенция по туризъм и Камарата на строителите в България. На пресконференция днес стана ясно, че победителите са с. Голешово, общ. Сандански, с. Ситово, Пловдивско, и параклисът "Св. Петка" в град Трън, област Перник. На церемонията присъстваха кметовете на отличените места, генералният директор на БНТ Уляна Пръмова, председателят на ДАТ Анелия Крушкова, изп.директор на Камарата на строителите Иван Бойков.


Село Ситово - общ изглед. Снимка: Bulgarian Mountains

Село Ситово участва в конкурса благодарение на авторска снимка на адвоката от Пловдив Славчо Първанов. Той е победител и в друг конкурс на БНТ - за фотоизложба. Селото се намира на 32 км от Пловдив.


Село Голешово - общ план. Снимка: БНТ

Село Голешово, намиращо се в север-северозападното подножие на граничната планина Славянка, е класирано благодарение на Виолина Георгиева, която заради конкурса е създала специален сайт за родния си край.



Скалният параклис "Св. Петка". Снимка: bulgariaturism.blogspot.com

Скалният параклис "Св. Петка
" пък е попаднал в тройката благодарение на зрителката на БНТ Мила Младенова. Той е издълбан на върха на едноименния хълм намиращ се над квартал "Баринци" в град Трън.

За трите места са направени филми, които ще бъдат предоставени на кметовете им. Държавната агенция по туризъм ще направи брошури и рекламни клипове и ще популяризира местата, заяви председателят на ДАТ Анелия Крушкова.

От Камарата на строителите в България заявиха, че ще подкрепят със собствени средства дейностите, необходими за облагородяване на трите селища и забележителностите в тях. Те от своя страна трябва да кажат от какво имат най-голяма нужда.

Кметът на с. Ситово Йордан Божков обясни, че има нужда от подобряване на пътната инфраструктура до местна забележителност – надпис на 7000 години, който все още не е разчетен. Предполага се, че това е келтска писменост.

Кметът на с. Голешово Атанас Съботинов заяви за Econ.bg, че първото нещо, което трябва да се направи, е ремонт на два храма, тъй като те са в най-окаяно състояние. Как ще бъдат реализирани проектите, за да стане селото атрактивно за туристи, може да чуете в прикрепения аудиофайл.

Кметът на Трън Станислав Николов от своя страна каза, че е необходимо да се осигури по-добър достъп до параклиса "Св. Петка".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...