Гражданско сдружение спечели дело за достъп до информация срещу Община Бургас

24.07.2006 | 14:38
по статията работи: econ.bg
В края на миналата година сдружението поиска от Общината нейните годишни отчети

 

Бургаски окръжен съд уважи жалбата на Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива, представлявано от Даниела Божинова, срещу мълчалив отказ на Община Бургас да предостави на сдружението достъп до искана от него обществена информация. С решение от 11.07.2006 г. съдебен състав, председателстван от съдия Таня Куцарова отмени мълчаливия отказ на Кмета на Община Бургас и го задължи да предостави информацията, съобщиха от сдружението.

В края на миналата година сдружението поиска от Общината нейните годишни отчети по чл.15 ал.2 от Закона за достъп до информация, който задължава Кмета ежегодно да изготвя и представя информация за направените заявления за достъп до информация, броя на удовлетворените и неудовлетворените искания, както и причините за отказ на достъп.

Следва да се отбележи, че исканата от сдружението информация представлява т.нар. "активно задължение" на Общината по този закон т.е. Общината е длъжна да я публикува и направи обществено достояние, без да е необходимо гражданите да искат достъп до нея. Такава информация, обаче не е публикувана. Тя не беше предоставена на сдружението в законния 14-дневен срок след подаване на заявлението и то се обърна към съда. Това не е първият мълчалив отказ, който сдружението получава от Общината. През 2001 г. то поиска общинската стратегия за развитие, чието публикуване е също активно задължение, но не я получи.

От сдружението считат, че община Бургас системно не изпълнява задълженията си по Закона за достъп до информация. Не е създаден механизъм за приемане и отговор на заявления. Не са обявени ясно за гражданите мястото за подаване на заявления за достъп до обществена информация, възможните форми на предоставянето й, дължимите разходи и заплащането съгласно изискванията на чл.21 от ЗДОИ. Законът предвижда и електронна форма на заявление, но Община Бургас не е дала възможност на гражданите да подават заявления по интернет.
Зле организираният уеб-сайт на общината не предоставя никакви он-лайн услуги, които биха спестили време и на гражданите, и на общинските служители. Бургас е много далече от електронното управление.

Липсата на он-лайн услуги и модерна информационна политика на Община Бургас е във вреда на гражданите. Тя ги ощетява с допълнителен данък време при ползването на административни услуги. Неспазването на изискванията на Закона за достъп до информация и надменното отношение към заявленията за достъп, отразено в мълчаливите откази на Общината е признак за непрозрачна общинска политика, а последното е признак на лошо управление, коментираха от сдружението. /BurgasInfo.com

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Късно през нощта купон в "Люлин", телефонът звъни: - Намалете я тази музика, бе, целият квартал не може да спи от вас! Отговор: - Като не ви изнася, преместете в "Обеля"... - Ами то аз от "Обеля"...
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...